Divná smrt manželky

Ženy měl úplně na háku, spíš ho bavilo popíjet s kumpány (zvlášť vypečení byli tito: Jíra z Roztok, Těma z Koldic, Jan Čúch ze Zásady, Štěpán z Opočna nebo mimořádný ožrala Zikmund Huler), kterým pak v opilosti rozdával hrady, které zdědil po otci Karlovi IV.

Jeho první žena Johana zahynula za velmi podezřelých okolností. Václav si ji vzal ve svých 9 letech v roce 1370 a tehdy prý poprvé okusil víno, které chlemtal až do své smrti v roce 1419. (Být 49 let non stop na mol, to už chce výdrž). S Johanou to táhl pěkných 16 let, ale pak…

Podle oficiální verze šlo o nešťastnou náhodu. Johanu, která nikdy nevzdala pokusy udělat z Václava abstinenta, na dvoře zardousili psi. Háček byl v tom, že to byli psi s Václavovy lovecké smečky a existuje podezření, že je pro tento účel několik měsíců cvičil. Zasnulá si prý před smrtí několikrát stěžovala, že se jí ztrácí oblečení.

Svatba s divočákem

Když se Václav o smrti ženy dozvěděl, údajně řekl: „Dolít!“ Místo na pohřeb své ženy, odjel „smutnit“ na svůj oblíbený hrad Žebrák a ouha, společnost mu dělali jeho psi – vrazi a partička kumpánů z mokré čtvrti.

Druhá manželka Žofie ho sice přežila, ale zřejmě jen díky tomu, že ho nechala chlastat jak potřebovat. Tón udal hned po svatbě. Když jí korunovali na královnu, odjel raději lovit divočáky.

Převleky za ženu

Podle některých pramenů určoval módní trendy, podle jiných mu jeblo a chodil v převlecích. Zvlášť v oblibě měl úzké šaškovské nohavice případně ženské šaty.

Václavově vládnutí (byl českým a německým králem) byl jeden velký průser. V podstatě neopouštěl hrad a okolní lesy. Když ho šlechta dvakrát zajala a uvěznila, bylo to pro něj něco jako odvykací kůra. Podle všeho nebýt jeho záliby v opíjení se, nikdy by nevzniklo husitství, který bylo zřejmě největším českým průserem všech dob. Ve své popletenosti dokonce podporoval revolucionáře Jana Husa.

Osudové okno

V roce 1400 bylo rozhodnuto o sesazení Václava IV. z německého trůnu z důvodu jeho nepotřebnosti, nečinnosti a nedbalosti.

Zemřel v roce 1419 se sklenicí v ruce na Novém hradě u Kunratic, když zapíjel první pražskou defenestraci.