Ti mají sperma mnohem zdravější, vitálnější a početnější než muži, kteří se ovoci a zelenině vyhýbají. A pánové mající s plodností problémy by měli odložit stehýnko či krkovičku a raději se pětkrát denně ládovat saláty zeleninovými a ovocnými.
O blahodárných účincích ovoce a zeleniny na kvalitu spermatu informuje nová studie ze Španělska publikovaná v časopise Fertility and Sterility (Plodnost a neplodnost).
Kvalitu spermatu zvyšují antioxidanty hojně zastoupené v různých druzích ovoce a zeleniny. Podle španělské studie mají nejhorší kvalitu ejakulátu muži holdující tučným mléčným výrobkům a uzeninám či červenému masu, naopak nejlepší ti, kteří si dopřávají hojně ovoce, zeleninu a mořské plody.
Na studii je také zajímavé to, že změnou jídelníčku lze nepříznivý stav ejakulátu zvrátit. Tedy zlepšit jeho kvalitu zvýšenou konzumací salátu, špenátu, rajčat, paprik, brokolice, květáku, zelí, mrkve, broskví, meruněk, bobulového ovoce a dalších druhů zeleniny a ovoce.
Maso a mléčné výrobky v sobě kumulují škodlivé látky z prostředí, zvláště pesticidy, ftaláty a polychlorované bifenyly, které mohou ve vyšších koncentracích způsobovat i neplodnost. Z tohoto důvodu jsou vhodnější také ovoce a zelenina z bio produkce.