V posledních letech inženýři v USA intenzivně vyvíjejí takzvaný systém Land Warrior. Jde o soubor moderní techniky, který nosí během války voják na sobě. Asi největší vychytávkou systému Land Warrior je miniaturní displej, který má voják připevněný u jednoho oka. Na něj dostává od pozorovatelů informace o terénu. Zobrazí se mu tam například pozice nepřátelských jednotek.

Takhle vypadá moderní americký voják. U jednoho oka má display a v ruce třímá granátomet XM25
Autor: jho

Voják si však na miniaturní obrazovku může pustit také přenos z kamery umístěné na hlavni jeho zbraně. Díky tomu pak může střílet nepřátele ze zákrytu, aniž by se z něj musel vyklánět a riskovat zásah kulkou. Vojáci se systémem Land Warrior používají nejčastěji klasické americké kulomety M4 a M16.

Chytrá munice

Do roku 2012 by však měl tyto dvě zbraně vytlačit supermoderní granátomet XM25, který je v současnosti testován v terénu některými vojáky v Iráku.A co všechno smrtící nástroj umí? Tak především změřit vzdálenost k cíli pomocí laserového dálkoměru a vystřelit inteligentní náboj, který dokáže explodovat přesně v moment, kdy změřenou vzdálenost urazí. Zbraň díky tomu může zneškodnit i nepřítele, který je schovaný za nějakou překážkou. Náboj ho zkrátka nezasáhne přímo, ale exploduje těsně vedle něj.

Samotná exploze však nepřítele ještě nemusí zabít. Do granátometu lze »naládovat« sedm různých druhů nábojnic a k usmrcení jednotlivce slouží především protipěchotní náboje, ze kterých po explozi vyletí do všech stran malé kovové projektily.

Fotogalerie
2 fotografie

Na pouhé omráčení pak slouží nábojnice, která nepřítele po výbuchu na krátkou dobu oslepí ostrým světlem. Náboje do granátometu však zastaví i daleko těžšího soupeře. Jeden druh si dokáže poradit klidně i s celým tankem, takže se rozhodně nevyplatí se americkému vojákovi s touto zbraní plést do cesty.

Stáhněte si do mobilu reálný SMS zvuk Nabíjení a střelba 212698 pošlete na 907 99 30 Cena SMS 30 Kč vč. DPH. Provozuje Ringier.