Projekt nazvaný Spaceport (Vesmírný přístav) byl dlouho jen na papíře. Toto léto se však začal měnit v realitu, a to díky podpoře britského miliardáře Richarda Bransona (58). Samozřejmě že do výstavby soukromého kosmodromu pro vesmírné koráby neinvestoval 215 milionů eur (5,6 miliardy Kč) jen tak. Branson stojí za programem Virgin Galactic, v rámci kterého se má postavit kosmická loď na soukromé výlety do vesmíru, a proto potřebuje místo, odkud by létala.

Fotogalerie
4 fotografie

Celý komplex má být samostatným ekologickým městečkem. Hala a hangáry budou mít rozlohu přes 10 kilometrů čtverečních. Hangáry jsou naprojektované speciálně pro potřeby společnosti Virgin Galactic, ale mají být dost velké na to, aby se do nich případně vměstnaly i vesmírné lodě jiných zájemců. Od haly povede tři kilometry dlouhá vzletová dráha, která se už začala budovat a má být hotová jako první.

Dvouhodinový výhled

Z ní odstartuje letadlo s vesmírnou lodí na hřbetě, kterou poté vystřelí ke hvězdám – až do výšky 100 km od zemského povrchu. Odtud budou moci cestující obdivovat planetu celé dvě hodiny. Kromě toho zažijí pět minut ve stavu beztíže, kdy se budou vznášet v útrobách rakety. „Toto není sen. Už nemluvíme jen o cárech popsaného papíru,“ těšil se na tiskové konferenci ředitel projektu Steve Landeene. „Toto se už nyní děje!“ Očekává se, že bohatí lidé budou mít o výlety do vesmíru velký zájem. Jedna letenka má stát 166 tisíc eur (4,3 milionů Kč) a už minulý rok se jich prodalo několik desítek. Proto se další americké státy ozvaly, že by na svém území také chtěly mít podobný soukromý kosmodrom.