Během níž lidé do sebe nalijí litry tohoto nápoje. Studie se opírá také o data týkající se českých pijanů.

Na velikost obvodu břicha má podle britských zdravotníků větší vliv styl konzumace alkoholu než množství vypitých lihových nápojů. Osoby, které pijí nárazově na konci týdne velké množství alkoholu, mají větší břich než ty, které stejné množství vypijí v sedmi dávkách během celého týdne.

Rozhodně to ovšem neznamená, že by osoby konzumující denně velké množství piva neměly velký břich. Nemilé tukové zásoby na břiše se začínají objevovat i po konzumaci vyšší než denní doporučené tedy jednoho až dvou piv denně v závislosti na pohlaví.

„Nárazové pití velkého množství alkoholu je běžné v některých částech východní Evropy a stává se stále populárnějším v mnoha částech západní Evropy,“ varoval epidemiolog z University College London – profesor Martin Bobak.

Podle něj je objev velmi významný, protože břišní obezita je velmi nebezpečná s ohledem na choroby srdce a cév.

„Alkohol podle všeho zabíjí lidi v Rusku, ale alkohol v jižní Evropě má ochranné účinky, což lze přičíst stylu konzumace alkoholu,“ dodal Bobak s tím, že na jihu našeho kontinentu pijí často červené víno během celého dne v menším množství, kdežto v Rusku se nárazově opíjejí velkým množstvím vodky.

A studie je zajímavá také pro Čechy, neboť vedle Rusů a Poláků se do studie zapojili také právě oni. Britští experti sledovali třicet tisíc mužů a žen ve věku mezi 45 a 69 let tří národů. Zkoumali styl pití alkoholu, jeho druh a také životní styl sledovaných osob.