Experiment amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) má zjistit zda a kolik se na Měsíci nachází vody.

Do Měsíce nejprve narazila prázdná nosná raketa a vyslala do vesmíru sprchu měsíčního prachu. Pak zařízení složitě nazvané Lunar Crater Observation and Sensing Satellite odeslal na Zemi záznam dopadu i vymrštěného měsíčního materiálu, v němž pátralo po ledu. Sonda pak proletěla mrakem částic a o několik minut později se samotná spustila k fatálnímu pádu. Vědci NASA nechali zařízení do Měsíce a jeho kráteru Caebus narazit rychlostí přes 9000 km/h, tedy více než sedminásobnou rychlostí zvuku. Doufají, že tento pokus potvrdí přítomnost dostatečného množství vody na Měsíci, která by mohla sloužit jako zásoby pro budoucí návštěvy astronautů.


Nedávné trojí potvrzení přítomnosti vody na Měsíci a páteční dopad americké sondy, která má přinést další poznatky o výskytu životadárné tekutiny na věčném souputníku Země, přiměly americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) urychlit přípravy technologie na těžbu vody na Měsíci. Tou mají být zásobováni nejen jeho budoucí návštěvníci, ale poslouží i jako zdroj energie k dalším kosmickým letům. Podle odborného serveru space.com NASA nyní prověřuje tři způsoby, jak vodu z měsíční půdy získávat.

NASA na vývoji těchto technologií pracuje již řadu let. Jedna ze slibných využívá chemického složení hornin, které tvoří měsíční povrch. Dodává do nich vodík, který reaguje s oxidy železa obsaženými v takzvaném regolitu, čímž vzniká voda. Takový vodíkový redukční reaktor přitom musí zahřát půdu na zhruba 1000 stupňů Celsia, aby chemická reakce proběhla.

Procesem známým jako elektrolýza bude poté možné molekuly vody rozštěpit na čistý vodík a kyslík a využít je jako raketové palivo a zásoby vzduchu pro astronauty.

NASA již vodíkový redukční reaktor testoval na havajských sopečných pláních. Během roku pomocí něj získal 660 kilogramů kyslíku z půdy, která obsahuje pět procent oxidů železa. Inženýři americké vesmírné agentury v současnosti pracují na druhé generaci tohoto přístroje, který by měl být schopný produkovat až 1000 kilogramů kyslíku.