Slavný umělec zemřel v roce 1849 ve věku 40 let za podivných okolností jako vyčerpaný a pološílený člověk, jeho narychlo uspořádaného pohřbu se tehdy zúčastnilo méně než deset lidí. V neděli Poeovu památku uctí kolem 350 lidí v kostele vedle jeho hrobu na hřbitově v Baltimoru a vzpomínkové akce se uskuteční také v dalších městech USA.

Poe proslul jako mistr hrůzostrašných příběhů a básník topící se v úzkosti ze života, smrti, prázdnoty. Psal detektivní až hororové příběhy, které hypnotizují čtenáře do dnešní doby. Strach pokládal za dramaticky nejefektnější emoci.

Temnota prostupovala také životem samotného spisovatele. Narodil se 19. ledna 1809 v rodině kočovných herců, matka zemřela v bídě a opuštěná manželem, když byly Edgarovi dva roky. Později se živil jako redaktor a literární kritik. Žil v Baltimoru u své tety, s jejíž dcerou, třináctiletou sestřenicí Virginií Clemmovou se oženil. Její předčasná smrt v roce 1847 prý inspirovala některá jeho díla.

Po smrti své ženy se vyčerpaný pološílený spisovatel ještě dva roky lopotil po redakcích, pořádal přednášky o poezii, pil a chátral duševně i tělesně. Třetího října 1849 byl nalezen v bezvědomí na ulici v Baltimoru a převezen do nemocnice, kde čtyři dny poté zemřel.

Poeova pohřbu se zúčastnila jen hrstka lidí, později byl jeho náhrobní kámen zničen, když do něj narazil vykolejený vlak. V posledních letech se u jeho hrobu pravidelně scházejí Poeovi příznivci a v neděli budou v kostele vedle místa jeho posledního odpočinku uspořádány dvě smuteční mše. Pořadatelé zaznamenali o pohřeb velký zájem, místa jsou však omezena jen pro zhruba 350 lidí.

Maskéři pro tuto zvláštní příležitost vytvořili dokonce repliku Poeovy mrtvoly, která bude na několik hodin o víkendu vystavena v Poeově bývalém domě v západní části Baltimoru. V neděli bude replika těla jako součást symbolického pietního aktu převezena na hřbitov a na Poeovu památku vzpomenou kromě jeho příznivců také literární kritici či herci, kteří v minulosti ztvárnili postavy z jeho děl. Vzpomínkové akce se uskuteční také v dalších městech spjatých s Poeovým životem, jako je Richmond nebo Filadelfie.

Mezi nejslavnější Poeova díla patří povídky Jáma a kyvadlo či Pád do Malströmu. Děj jeho příběhů se často odehrává v sevřených prostorách, typickým motivem jsou uzavřené kobky a rakve. Zvrácenou atmosféru jeho povídek vystihuje slavný Zánik rodu Usherů, kde vnější popisy domů a interiérů odpovídají podobě lidské tváře a skladbě lidské mysli.