Na největší výstavě psů v historii světové kynologie World Dog Show 2009 v Bratislavě ho v neděli vybrala Mezinárodní kynologická federace mezi vítězi deseti kategorií. Do nich se přihlásilo rekordních více než 21 000 psů. Na druhém místě skončil west highland white teriér ze Slovenska a třetí byl pudl toy z Japonska.

Faraonský pes patří mezi nejstarší plemena, která ve starověkém Egyptě hlídala faraony a objevují se i na starobylých malbách v podzemí pyramid. Vítěz jménem King patří Jenny Hallové. Ta neskrývala radost, že ve své kategorii porazil 1144 konkurentů. "Myslím, že to stálo za to. Je na něm vidět, že má radost a přesně ví, co se děje," řekla Hallová. Nedokázala však přesně vyčíslit, kolik času a peněz starost o šampióna vyžaduje, když doma chová ještě další tři psy stejné rasy.

Určit trojici nejhezčích psů soutěže prý nebylo lehké. Vybírat mezi všemi plemeny mohli jen porotci, kteří absolvovali stovky výstav a mají potřebné zkoušky pro všechna plemena. Podle jedné ze slovenských porotkyň Ivety Vojtekové konečné rozhodnutí závisí nejen na kvalitách a danostech psa, ale i na osobních preferencích hodnotícího. "Každý z nás rozhodčích by určitě vybral jiná plemena v jiném pořadí," řekla Vojteková.

Světová výstava psů probíhala v Bratislavě od minulého čtvrtka a vyvrcholila právě udělením titulu nejhezčího psa. Na přehlídce se každý den rozdělovaly tituly světový vítěz mladých, dospělých a veteránů pro každé plemeno i pohlaví. Soutěžili zástupci více než 370 plemen ze 60 zemí světa.