Takový muž má při kontaktu se ženou úzkosti, panickou hrůzu z dotyku a nervový třes. Navzdory tomu dotyční muži touží po nalezení lásky a vytvoření vztahu. Léčba takto postižených osob je složitá. V běžné populaci podle odborníků běhá mužů s jistou formou hrůzy z žen až 1,25 procenta, což je v podstatě každý osmý jedinec mužského pohlaví.

„V práci, kde je to čistě profesionální vztah, je to v pořádku. Ale stane se to ve chvíli, kdy mě nějaká žena začne přitahovat, mě to totálně ovládne,“ přiznává postižený Neil Dando z Anglie, kterého vážná forma psychické poruchy provází od puberty. Kdykoliv se zamiluje, jeho tělo začnou ovládat nevědomé síly. Při kontaktu s atraktivní ženou začne koktat a třást se, není schopný se ovládat. Proto ve svých 27 letech nemá se ženami žádné zkušenosti a žádnou ještě ani nepolíbil.

Tuto diagnózu poprvé popsal v roce 1987 americký profesor Brian Gilmartin, podle kterého postihuje tento problém každého osmého muže.

„Stydlivost tyto lidi zbavuje schopnosti převzít zodpovědnost za smysluplnost svého jednání. Nutí je to myslet si a věřit, že svůj život a svůj osud nejsou schopní vůbec ovládat,“ tvrdí profesor Gilmartin. Mnohým mužům lze pomoct psychoterapií, léčba by ale měla začít co možná nejdříve.