Chceme vás jen varovat před metodami, po kterých se vaše čerstvá ex pohledem promění na žábu.

Na veřejnosti
Bezpečná kulisa restaurace nebo hlučného baru zní lákavě. Při troše štěstí jí neurony utlumíte opulentní večeří, třemi drinky, při dezertu vyklopíte, o co tu dnes vlastně jde, a než jí to celé dojde, bude už sedět v taxíku. Ale na to se raději nespoléhejte. Mnohem pravděpodobnější je, že se vaše poslední večeře zvrtne na celovečerní program, o kterém si budou všichni ještě dlouho vyprávět. Možná bude křičet a s nasazením dramatické herečky okresního divadla vám chrstne svoje pití do tváře. Nebo bude nezastavitelně vzlykat a vydávat plačtivé zvuky. Nebo jen na vás beze slova civět a po tváři jí bude stékat makeup. Z úcty ke společně stráveným měsícům byste jí měli na každou z těchto alternativ dopřát soukromí, ne publikum.

U vás doma
Výhoda domácího prostředí vám při úvodním výkopu určitě dodá kuráž, ale v druhém kole vás může nekompromisně knokautovat. Těžko se dá vychutnávat nově nabytá svoboda, když máte na vlastním gauči zhroucenou ženu, která se po dvě stě sedmdesáté ptá „Proč???!!!“, pláče, křičí, nadává, vyhrožuje, prosí, vydírá, analyzuje... prostě je to nadlouho. Odejít by bylo hloupé. Kdyby ji to napadlo, mohla by vám rozmlátit pár věcí, co máte fakt rád. Poprosit ji, aby šla vyvádět domů... no, když myslíte... Ani nápad zavolat kamarády a vynést ji před dveře nepovažujeme za nejlepší. Takže když se sama nedovtípí a nepráskne za sebou dveřmi, zůstanete ve vlastním bytě trčet s ní. A to může dopadnout všelijak!

Na dovolené
Když na to doma nemáte koule, plánovat rozchod na čas společnou dovolenou je totální ztráta času, peněz a na rovinu řečeno úplná debilita. V cizím prostředí nebude mít ani jeden z vás možnost někam utéct, zapít se svými kamarády pocit úlevy (ve vašem případě) nebo s kamarádkami šok a potupu (v jejím případě). Naopak, budete odkázáni na společný pokoj a postel, divokými hádkami rušit zasloužený klid ostatních dovolenkářů a mezitím zoufale počítat dny do konce této noční můry. Za daných okolností je tu riziko, že někteří z vás sklouznou na úroveň brutálních ožíraček a vztahů na jednu noc. Je vám to třeba?!

Na svatbě
Samozřejmě ne na vaší. Pokud jste to dotáhli až tam, následky byste měli aspoň nějaký čas snášet. Ale jste na svatbě někoho jiného, všechno je nechutně povznesené a načančané, ta vaše celou dobu šťastně piští, že ta její kytice bude z jarních květů, její šaty ne sněhobílé, ale smetanové a VY si ji ke kostelu odvezete na koni... Bodří strýkové vás žoviálně poplácávají, každých 12 minut se někdo zeptá, kdy do toho praštíte vy dva a vy už ani nedokážete skrývat zděšení. Hlavně nedělejte žádná prohlášení a neřešte věci pod tlakem paniky. Na každé svatbě má být největší hvězdou nevěsta, ne hysterická družička, která při chytání svatební kytice skáče robinsonády přes půl sálu, jakoby jí šlo o život.

Kopačky jako dárek
Vánoce, Silvestr, Nový rok, Valentýn, narozeniny, svátek, vaše výročí... je toho dost a naplánovat si rozchod tak, abyste se netrefili do některého z „památných dní“ anebo jeho těsné blízkosti, si vyžaduje zvládat časový managament na poměrně vysoké úrovni. Žena, ke které jste kdysi chovali pozitivní emoce, si však zaslouží, abyste jí zlé zprávy zvěstovali jen ve všední dny. Představte si takový rozhovor: Ona: „Miláčku, dnes máme výročí. Koupila jsem ti novou golfovou soupravu a k tomu 12letou Chivas Regal, co máš tak rád.“ Vy: „To je super. Díky. Já jsem ti nekoupil nic. Rozcházím se s tebou.“ Hmmm... to nevypadá dobře.

Ve správném čase na nesprávném místě
Nebezpečných lokalit, kde byste s rozdělováním společného života na dvě samostatné autonomie rozhodně neměli začínat, je víc – útes, střelnice, železniční násyp... no varovat vás chceme hlavně před dvěma, které lidé často podceňují, a to je potom radost číst černou kroniku. Za prvé – auto. Je jedno, kdo drží v rukou volant, ale vystupování za jízdy na dálnici nebo strhávání řízení směrem k nejbližšímu betonovému pilíři může být první zkratovou reakcí na nepříjemné zprávy. Viděli jste film Vanilkové nebe? Tom Cruise to s Cameron Diaz za volantem sice přežil, ale... Za druhé – kuchyň. Statistiky říkají, že ženy vraždí nejčastěji v afektu a konkrétně v kuchyni. Tak aby poslední myšlenkou vašeho života nebyla pochybnost, jestli jste jí namísto soupravy titanových nožů neměli koupit to, co opravdu chtěla. Kamenem od Swarovského by vás jen těžko utloukla.

Ztráta z povrchu Země
Tato metoda si vyžaduje dvě věci: důslednost a výcvik agenta tajných služeb a téměř žádny charakter. Nezdvihat telefony, neodpovídat na maily, neotvírat dveře a schovávat se v hospodě pod stolem můžete před holkou, kterou jste nezávazně třikrát pomilovali. Ale pokud jste ženě dali jakýkoliv důvod myslet si, že to mezi vámi má budoucnost, jen tak se nevzdá a bude chtít konfrontaci z očí do očí. Jinak budete muset opravdu odejít pomáhat hladovým dětem do Burundi, nejlépe pod novým jménem a po generální plastice.

Statusem na Facebooku
Virtuální svět a nové technologie jsou stále nedoceněnou a naplno nevyužitou půdou pro jednoduché, rychlé a bezcharakterní rozchody. Rozejít se online je stejně rychlé a pohodlné jako si objednat pizzu a stejně na to potřebujete žaludek, co hodně snese. V každém případě jsme přesvědčení, že svět vztahů a jejich konců má na poli sociálních sítí před sebou ještě pestrou budoucnost, a jestli jste vůči kritice svého charakteru už roky imunní, směle se zařaďte mezi její průkopníky. Váš status bude v ten den určitě nejkomentovanější a jistě to bude veselé a vtipné čtení.