Za pár dní startujete koncertní šňůru, na kterou jsme roky čekali. Převládá tréma či radost?
"Trému v pravém smyslu slova jsem neměl nikdy. Je to buď vyšší, nebo nižší stádium napětí, odpovědnost, kterou cítím před divákem za sebe i za celý tým. V tomto případě však jednoznačně vítězí radost. Nepamatuji si, kdy jsem se na koncertní turné tak důsledně připravoval a tak výjimečně těšil."

Potěšení jsou i vaši fanoušci. Málokdo se může pochlubit tak věrnou základnou.

"Nedokážu si představit nikoho z kolegů, kdo by neměl radost ze zájmu veřejnosti. I já jsem jedním z nich a jsem nadšený krásnou interakcí s publikem."

V určitém momentu jste plánoval skončit s muzikou a otevřít si restauraci. Jsou tyto plány definitivně pasé?
"Všem plánům definitivně odzvoní jedině smrt. A ta umí překvapit často v neočekávaném momentu. Takže restaurace zatím nebude, ale bude hudba."

To, že jste se odhodlal na takový fyzicky i psychicky náročný zátah, je výsledkem opory, kterou máte ve své přítelkyni Vandě?
"V každém případě."

Vanda Wolfová je výjimečně úspěšná žena, ale její „manažerský“ svět se zdá být na míle vzdálený od vašeho bohémského. Kde a jak se tyto cesty spojily?
"Jestli vůbec někdy, už dávno nejsem bohémem... (úsměv) Jsem realista, který kráčí po tvrdé zemi a má obrovské štěstí, že ho ve správné chvíli dokáže někdo podržet."

Vyhovuje vám dominantní partnerka? Užíváte si servis z toho vyplývající?
"Ve všech svých vztazích jsem byl dominantní já. V „servisu“, který dostávám od Vandy, mě fascinuje hlavně její intelektuální a lidská stránka."

Je známo, že muži, když přijdou těžké časy, od sebe svoje partnerky odhání, protože nechtějí být olověnou koulí.
"Když mi nastanou těžké časy, vždy žádám o pomoc své dominantní partnerky... (úsměv)"

Jste člověk do páru, nebo je vám dobře i samotnému?

"Miluji samotu, nejvíc tu ve dvojici. Jsem velmi šťastný, když něco dělám a vím, že v tom bytě nejsem sám, ale partnerka mi zároveň nesedí u nohou."

Často jste ve Vandiným bytě v Paříži. Je to kvůli Paříži samotné nebo anonymitě metropole, nebo neustálé touze být po boku partnerky?
"Máte pravdu ve všech třech bodech."

Richard Müller v októbri 2009 vyrazil na koncertné turné.
Autor: ČTK

Problémem žen a mužů, kteří už mají v životě něco za sebou je většinou chuť jedné strany zakládat rodinu a absolutní nechuť té druhé strany, která to už zažila. Máte s Vandou tikot biologických hodin a bílé šaty vyřešené?
"To vyřeší čas... Sám a nekompromisně."

Jaký je dnešní Richard Müller v porovnání s někdejším?
"Mám za sebou výšky i pády, výrazné sinusoidy a teď už velmi dlouho disciplinovaně kráčím po rovné cestě."

Takže byste podepsal staré známé: Co tě nezabije, to tě posílí.
"100 % pravdivé pořekadlo, podepsal."

Zdědil jste po rodičích herecké geny? Umíte zahrát, když vám je nanic, že jste veselý, nebo když vás někdo štve, že to tak není?
"V mém případě nebylo jednoduché nezdědit herecké geny. A projevují se na pódiu, ale i v rozličných osobních situacích."

Jednou jste někde řekl, že „maniodeprese a poruchy nálady jsou v této sféře to nejblbější, co může člověk vyfasovat“. Jak žijete s tímto břemenem? Musíte brát neustále léky?
"Budu stručný, velmi těžko a ano."

V novinářské branži se ví o vaší mimořádné plachosti. Máte ji jen vůči novinářům, nebo jste celkově nerad mezi lidmi?
"Nemůžu si dovolit být nerad mezi lidmi, protože s nimi pracuji, komunikuji, konzultuji, a když se usmějí, tak se usmívám i já."

Vaše děti jsou zřejmě nejspolehlivějším zdrojem úsměvů. Co spolu podnikáte? Jste na ne pyšný?
"Jsem maximálně pyšný a maximálně je miluji a podnikáme spolu maximum, co nám rozsudek dovolí."

Myslíte si, že váš příběh je pro ně dostatečně odstrašující? Říká se, že například syn alkoholika má obrovské předpoklady stát se paradoxně alkoholikem.
"Nemyslím si, že můj příběh je odstrašující pro kohokoliv, problémy jsem nadělal sám sobě a svým blízkým, a když jsme s dětmi vždy o všem otevřeně mluvili, neexistuje mezi námi žádné tabu. Jestliže příklad notorického alkoholika skutečně dopadá na jeho potomstvo, potom se třesu při představě, že tu budeme mít samé zloděje."

Uměl byste definovat, co považujete za svoji životní prohru a výhru?
"Prohrou je rozvod, výhrou dcera a syn."

Míváte ještě tvořivé záchvaty?
"Samozřejmě, momentálně připravujeme CD s čerstvými novinkami a také neustále fotím a finišuji se svojí knihu fotografií."

Hudba vás spojila v společných projektech s mnohými velikány. Je ještě někdo, s kým byste tak s chutí spolupracoval?
"Na to by nám nestačila ani plocha tohoto rozhovoru, nakonec však není až tak důležité, že spolupracujete s velkými jmény, jako s velkými lidmi."

Co máte skutečně rád? Nějaká kniha, dobrá cigareta, segedín s knedlíkem... Něco požitkářského.
"Hudbu a ticho."

Žijete ze dne na den, nebo je nějaká představa budoucnosti, která by vás dělala šťastným?
"Všichni žijeme ze dne na den a máme velké štěstí, když se nám podaří ráno vzbudit. A to je ta představa budoucnosti, která mě dělá šťastným."