Ruský oligarcha a miliardář Roman Abramovič (43), mimo jiné majitel fotbalového klubu Chelsea, za kterou nastupuje i brankář Petr Čech, dal za oběd 821 tisíc korun! Tedy částku, za kterou pořídíte luxusní auto nebo starší byt v menším městě.

Co je to ale proti jednomu Čechovi, který za večeři se třemi obchodními partnery dal rovné tři miliony korun?!

Roman Abramovič s rodinou a třemi obchodními partnery obědval na Manhattanu v restauraci Nello’s a nejvíce zaplatil za sedm lahví vína. Celková suma za večeři včetně dýška byla 47 tisíc dolarů.

Italská vinárna Nello’s na Madison Avenue patří k nejmódnějším podnikům New Yorku. Tam se nechodí celebrity najíst a napít, ale předvést se. Alespoň tak to komentoval prestižní časopis New York Magazine Restaurant Guide. V hodnocení tohoto průvodce dostal Nello’s pouhých 2,6 bodu z 10 možných. V internetové diskuzi ale čtenáři kritikovi dost vynadali...

Roman Abramovič na to má!
Autor: Isifa

VEČEŘE ZA 3 MILIONY

Viktor Kožený, podle mnohých český vykuk století, přezdívaný Pirát z Prahy, zaplatil v roce 1998 v newyorském hotelu St. Regis za večeři pro sebe a tři obchodní partnery 96 tisíc dolarů, což v té době byly tři miliony korun.

Nejdražší bylo víno, kterým chtěl Kožený Američany ohromit a přesvědčit, aby s ním investovali do azerbájdžánské privatizace.

438743:gallery:true:true

O tom, že si Viktor Kožený na luxusní večeře potrpí, svědčí i další účet, tentokrát z Londýna, kdy v restauraci La Gavroche utratil za večeři pro sebe a dva přátele přes 13 tisíc liber (tehdy cca 750 tisíc korun).

Mimo jiné si objednal láhev vína La Romanée Conti za pět tisíc liber, ale po jeho otevření prohlásil, že je příliš mladé a přenechal ho číšníkům. Do La Gavroche chodil Kožený často a jeho útrata se pohybovala většinou kolem 8000 liber (460 tisíc korun). Nápojový lístek v bahamské věznici už ovšem tak pestrý nebyl.

SKRBLÍCI BECKHAMOVI, GRAND TRUMP

Abramovič sice nechal obsluhujícímu personálu tradiční - americké spropitné ve výši 20 procent útraty y (7328 dolarů, asi 128 tisíc korun), ovšem takovému Donaldu Trumpovi nesahá ani po kotníky. Americký finančník utratil v klubu Buffalo v Santa Monice pouhých 80 dolarů, ale číšníkovi připsal na účet spropitné ve výši 10 tisíc dolarů (174 tisíc korun).

Donald Trump na dýšku nešetří
Autor: profimedia.cz


Herec Johnny Depp je podobný grand. Po předpremiéře filmu Veřejní nepřátelé pozval kolegy do chicagské gské restaurace Gibson Bar and Steakhouse. Útrata zněla na 4400 dolarů a spropitné nechal ve výši 4000 dolarů (asi 70 tisíc korun). Tak velkorysý je prý téměř vždycky.

Johny Depp dal číšníkovi v přepočtu 70 tisíc korun.
Autor: AP


Australský herec Russel Crowe zase konsternoval letos v létě obsluhu ve velšské hospůdce. Pozval kolegy na oběd a číšníkům nechal spropitné 600 liber, asi 18 tisíc korun.

Russell Crowe
Autor: AFP

Zcela z jiného soudku je chování hvězdného páru Beckhamových. V hollywoodské restauraci STK utratili za oběd 600 dolarů a nenechali ani cent spropitného. Obsluhující personál skrblíky škodolibě napráskal bulváru. Majitel hned přispěchal s prohlášením, že „Beckhamovi jsou skvělí zákazníci, kteří dávají vždy velkorysé spropitné.“ Většina lidí v Hollywoodu ovšem víc věří číšníkům.

Bechamovi jsou prý velcí skrblíci
Autor: AP