The Webby Top 10 obsahuje kromě jiného spuštění inzertního systému Google AdWords a online encyklopedie Wikipedia či vypnutí internetové služby na sdílení souborů Napster, který otevřel cestu pro nové způsoby získávání hudby a videí.

Členové akademie zařadili do žebříčku i online video revoluci, kterou odstartoval YouTube v roku 2006 "revolučním použitím videoprohlížeče" Adobe's Flash 9.

Ten samý rok nastal další přelom, tentokrát v oblasti sociálních sítí - Facebook se otevřel pro širokou veřejnost a za méně než měsíc začala fungovat mikroblogovací služba Twitter. Obe společnosti podle akademie "radikálně změnily způsob, jakým se kontaktujeme, spolupracujeme a komunikujeme s každým od přátel přes kolegy až po zákazníky," uvádí se na webové stránce www.webbyawards.com.

Své místo v chronologicky řazeném žebříčku dostal i iPhone, který způsobil mírně šílenství v obchodech s mobilními telefony. Do The Webby Top 10 se však nedostal jen proto. "iPhone inspiroval vývoj operačních systémů jako Google Android, jako i aplikací pro jednoduše každý aspekt moderního života," tvrdí akademie.

Na vzniku nejvlivnějších momentů internetu se podílela i politika. V roce 2008 to byli americké prezidentské volby, ve kterých se jako průkopník využití internetu pro účely kampaně prokázal současný prezident Barack Obama. Vliv na to měla videa jako "Obama Girl", mobilizování voličů prostřednictvím sociálních médií, rekordní online podpora od malých dárců a další.

Letos to pak byla smutnější politická událost - iránské volby a použití Twitteru během nich na informování o následných protestech.

"Internet je příběhem dekády, protože to byl katalyzátor pro změnu nejen v každém aspektu našeho každodenního života, ale ve všem od obchodu a komunikace po politiku a popkulturu," uvedl pro agenturu AFP výkonný ředitel Webby Awards David-Michel Davies.

Deset nejvlivnějších momentů internetu uplynulé dekády, jak je uveřejnila webová stránka www.webbyawards.com:


rok 2000
- rozšíření centralizované sítě online komunit Craigslist mimo San Francisco
rok 2000 - spuštění inzertního systému Google AdWords
rok 2001 - spuštění online encyklopedie Wikipedia
rok 2001 - vypnutí služby na sdílení souborů Napster
rok 2004 - služba první veřejné nabídky od Google
rok 2006 - online video revoluce
rok 2006 - otevření Facebooku i pro jiné než univerzitní studenty, start Twitteru
rok 2007 - debut iPhone od Apple
rok 2008 - americká prezidentská kampaň
rok 2009 - iránské povolební protesty