O jeho úmrtí informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos, přičemž příčinu smrti nezveřejnila.

Feoktistov se narodil 7. února 1926 ve městě Voroněž. Bojoval v druhé světové válce, už jako šestnáctiletého ho vážně zranili. V roce 1943 začal studovat na Baumannově technické univerzitě v Moskvě. Později se stal členem vědecké skupiny zaobírající se konstrukcí složitých kosmických soustav a za tuto činnost získal dva Řády červené zástavy.

Od roku 1964 se zapojil do přípravy kosmonautů a v tom samém roce absolvoval let do vesmíru na lodi Voschod 1 jako její šéfkonstruktér. Šlo o vůbec první skupinový let do vesmíru a Feoktistov se stal jediným sovětským kosmonautem, který nebyl členem komunistické strany. K dalším letům se už proto nedostal. Získal však titul hrdiny Sovětského svazu a několik dalších vyznamenání.

Naděje na druhý kosmický let přišla v květnu 1980, kdy byl zařazen do opravářské expedice na Saljut 6, ale v říjnu 1980, měsíc před startem, ho lékaři z posádky vyřadili.

Až do roku 1990 působil jako projektant vesmírných lodí a spolupracoval například na vývoji Sojuzu nebo stanice Mir. Kromě toho často kritizoval posádkové mise na jiné planety, protože to považoval za plýtvání penězi. Na Měsíci na jeho počest pojmenovali jeden z kráterů.