Americká studie to ale popírá a tvrdí, že kousek kosti ve skutečnosti patřil ženě.

"V archivech FSB je Hitlerova čelist a ve státním archivu je fragment Hitlerovy lebky. S výjimkou těchto ostatků, které byly získány 5. května 1945, neexistují žádné jiné kousky Hitlerova těla," prohlásil šéf archivu FSB Vasilij Christoforov, jehož cituje agentura Interfax.

V září tým profesorů univerzity v Connecticutu tvrdil, že jejich analýzy DNA ukazují, že kousek lebky ve skutečnosti patřil ženě, jíž bylo mezi 20 a 40 lety. Čelist američtí vědci nezkoumali.

Rusové tvrdí, že nikdo z Američanů jejich fragmenty nezkoumal. "Američtí vědci se na archiv FSB neobrátili (aby provedli analýzu DNA). A i kdyby dostali DNA z našich fragmentů, tak s čím by ji mohli srovnávat," ptá se Christoforov. "Tyto ostatky jsou unikátní, nic srovnatelného není. Jsou to jediné důkazy tohoto typu o Hitlerově smrti, a proto je FSB uchovává ve svém archivu," dodal.

Nicméně podle AFP tato vyhlášení se zdají být v rozporu s těmi, která v září učinil zástupce vedoucího archivu ruského státu Vladimir Kozlov. Ten tvrdil, že dotyčný kousek lebky byl vždycky považován za něco, "co pravděpodobně patřilo Hitlerovi".