Když vybíráte nový 'kompakt', jistě chcete vybrat to nejlepší a současně neutratit zbytečně moc peněz. Cena je jasná a srozumitelná. Jak ale objektivně poznat kvalitu?

Vodítkem jsou parametry, které se uvádějí v technických specifikacích. Jestliže se v těchto údajích orientujete, není pro vás problém navštívit svůj oblíbený obchod nebo zadat adresu e-shopu do internetového prohlížeče a cítit se tam jako doma.

Pro ty z vás, kteří tápou a nejsou jim jasné údaje jako f = 28–110 mm; F2,8–5,6, je určen následující článek. Autor si neklade za cíl vysvětlit pojmy a parametry, ale odlehčenou formou doporučit, na které z nich si při koupi kompaktu pod stromeček dát pozor. Přiložené obrázky jsou pouze informativní a rozhodně netvrdí, že uvedené značky a typy kompaktů jsou nebo nejsou to pravé.

Je to dlouhý příběh
Ano, kompletní technické specifikace digitálů mívají i padesát položek. Ideální prostor se ztratit. Konec bloudění, ukažme si ty nejdůležitější „křižovatky“ labyrintu:
* celková koncepce: vzhled, odolnost, ovládání, rozměry, hmotnost, napájení
objektiv: ohnisková vzdálenost, světelnost (minimální clona), minimální ostřící vzdálenost, stabilizace
* snímač: rozlišení, rozsah citlivostí ISO
* rychlost
* expozice a ostření: výčet expozičních režimů, typy ostření
* softwarová vylepšení obrazu a dodatečné funkce

Jak se vám líbí?

Nebudeme si nalhávat – vzhled a design je hned po ceně hlavní faktor ovlivňující náš výběr. Kompakt může být dokonalý, ale pokud se nám nelíbí, tak jej nekoupíme. Naštěstí většina výrobců si je tohoto faktu dobře vědoma, obaly kompaktů navrhují přední designéři a často je k mání u konkrétního typu hned několik barevných mutací.

Nikon Coopix S220 pro každou příležitost
Autor: digiarena.zive.cz

Nikon Coopix S220 pro každou příležitost

Digitál pro zatloukání hřebíků
Kompaktům se někdy říká „krabičky od mýdla“ pro jejich oblé tvary a plastové obaly. Věnujte pozornost mechanicky namáhaným částem: krytkám, uzávěrům, bezpečnostním výčnělkům, okruží objektivu, stativovému šroubu. Ne vše, co se chromem leskne a metalízou matní, je kov. Také si rozmyslete, komu a pro jakou činnost kompakt pořizujete. Pro bezpečí rodinné fotografie naprosto postačuje „bakeliťák“, kdežto nešiky a příznivce outdoorových sportů potěší vodě a pádům odolný kompakt.

Průzkum krytky konektorů často odhalí, že se jedná o plast
Autor: digiarena.zive.cz

Průzkum krytky konektorů často odhalí, že se jedná o plast

Menší a ještě menší

Evoluce kompaktů zjistila, že průhledový hledáček je jako slepé střevo. Velké procento jednoduchých a stylových kompaktů je již koncipováno jako bezhledáčkové – to co fotíme, vidíme pouze na displeji. Výsledek – menší rozměry, jednodušší konstrukce a nižší výrobní náklady, tedy i cena.

Malé rozměry jsou jistě užitečné, ale mají nejeden negativní dopad – malá a nahuštěná ovládací tlačítka. Berte na to ohled: Seniorovi jsou tlačítka o velikosti makového zrna k ničemu.

Zvýšená hustota tlačítek na Panasonicu Lumix DMC-FT1
Autor: digiarena.zive.cz

Zvýšená hustota tlačítek na Panasonicu Lumix DMC-FT1

Periskop není jen u ponorek
Tubusový objektiv není třeba dlouze představovat, k fotoaparátům patří jako ke slonovi chobot. Existují ale ji „nechobotnatci“. Jsou to kompakty s periskopovým objektivem, který je zcela ukryt v těle. Výhodou je, že kompakt po zapnutí nemění své rozměry, nevýhodou, že tyto objektivy neumožňují velký rozsah zoomu a jejich optická kvalita často nedosahuje kvality objektivů tubusových.

Periskopový Fujifilm Z33 WP
Autor: digiarena.zive.cz

Periskopový Fujifilm Z33 WP

Akumulátor, nebo tužkovky?
Tužkové baterie mají tu výhodu, že je seženete prakticky kdekoli, kdežto typizovaný akumulátor potřebuje pro své dobití elektrickou síť. Pokud vyžadujete napájení na tužkové baterie resp. akumulátory, musíte k pořizovací ceně kompaktu připočíst cenu akumulátorů a nabíječky. Také se musíte smířit s tím, že díky rozměrům AA baterií váš digitální přítel nebude žádný kolibřík.

Kam s ním? Kam s nimi?

Další, na první pohled neviditelnou investicí je nákup pouzdra a paměťové karty. Společnost ostrých předmětů (klíče, přívěšky) nedělá lesklým i matným povrchům dobře, o displeji ani nemluvě. Kvalitní a polstrovaný obal vás zbaví nemilých překvapení a někdy dokáže zmírnit i účinky pádu.

Na pouzdře pro kompakt se nevyplatí šetřit
Autor: digiarena.zive.cz

Na pouzdře pro kompakt se nevyplatí šetřit

Fotografie je třeba někam uložit. Kompakty nabízení interní paměť, ale na ni se vejde jen několik snímků. Proto jsou kompakty opatřeny slotem na vložení externí paměti. Zjistěte si, jaký typ nebo typy paměťových karet váš nový kompakt podporuje, na trhu máme hned několik typů. Při dnešních cenách karet a rozlišení snímačů doporučuji kapacitu 2 GB a více.

Chcete-li, aby výčet nezbytného příslušenství a investic byl kompletní, zjistěte si, kolik stojí náhradní akumulátor. Pro někoho je pořízení stovky fotografií záležitost jedné hodiny a to nemluvím o žroutu energie zvaném video. Dobití není otázka pěti minut a jsou situace, kdy nabitý záložní akumulátor je k nezaplacení.

To musíš do menu!
Pozor na kompakty s minimem tlačítek. Ne, že by měly méně funkcí, ale pro každou prkotinu musíte proklikat menu a to je otravné a časově náročné. Které „čudlíky“ by neměly chybět? Jsem potěšen, když vidím, že kompakt má samostatný otočný volič (kolečko) pro nastavení expozičních režimů a samostatné tlačítko pro přepnutí módů fotografování/prohlížení. Rychleji se s ním pracuje. Další dvě tlačítka, která mi dělají dobře, jsou přepínač zobrazení informací na displeji (obvykle označeno Disp.) a tlačítko pro rychlý přístup k nejčastěji nastavovaným parametrům (Func., Q.menu apod.). Některé kompakty kombinují s křížovým ovladačem tzv. roller (obdoba kolečka u počítačové myši).

Kolečko expozičních režimů u Canonu PowerShot SX200 IS
Autor: digiarena.zive.cz

Kolečko expozičních režimů u Canonu PowerShot SX200 IS

Hlavně, ať to má zoom
Kvality a využitelnost objektivu určují dva hlavní parametry: rozsah ohniskových vzdáleností přepočtených na velikost kinofilmového pole a světelnost. První parametr je reprezentován dvěma čísly; například 25 – 200 mm. Pozor, číslice uváděné na okruží objektivu zpravidla udávají skutečnou ohniskovou vzdálenost, která je jen několik milimetrů. Vydělením získáme informaci o optickém zvětšení, v tomto případě je to 8×. Ohnisková vzdálenost 50 mm zhruba odpovídá zornému poli lidského oka, nad 50 mm objektiv přibližuje (jako dalekohled), pod 50 mm objektiv oddaluje.

Ohnisko 336 mm
Autor: digiarena.zive.cz

Ohnisko 336 mm

Co je tedy nejlepší? Na tuto otázku je poněkud nejednoznačná odpověď. Obecně preferuji široká (30 mm a méně) ohniska před dlouhými (100 mm a více), protože je často snazší se k fotografovanému objektu přiblížit, než se od něj vzdálit (hlavně v místnostech).

Ohnisko 28 mm
Autor: digiarena.zive.cz

Ohnisko 28 mm

Fotografování na krátkou vzdálenost tzv. makro je u majitelů kompaktů oblíbenou disciplínou. Pro makro fotografii je třeba přepnout ostření do speciálního režimu. Specifikace udávají od kolika centimetrů je objektiv schopen zaostřit. Padesát centimetrů není žádná výhra, 3 cm zní dobře a jsou kompakty co ostří i od 0 cm.

Makro z pěti centimetrů
Autor: digiarena.zive.cz

Makro z pěti centimetrů

Hodnota světelnosti objektivu se často liší v závislosti na nastavené ohniskové vzdálenosti a v manuálech proto čteme: F3,5 – 5,6. Pro posouzení kvality objektivu platí jednoduché pravidlo: čím menší, tím lépe. Pátráte-li po důvodech, tak vězte, že čím větší „díra“ do objektivu je, tím více světla dopadne na snímač a tím je kratší expoziční čas. Výsledek: fotografie nebudou rozmazané.

Nedávno vymoženost „horních desíti tisíc“, dnes téměř standart
Mechanická stabilizace rozpozná a eliminuje nežádoucí jemné pohyby těla kompaktu. I když jsou vaše ruce pevné jako skála, přece jen se malinko chvějí. Stabilizace chvění zaznamená a pohybuje optickým členem v objektivu nebo posune snímačem ve směru pohybu. K čemu to je dobré? Kompakt může v šeru nastavit delší expoziční čas.

Foceno z ruky s expozičním časem 1/8 sekundy; bez stabilizátoru by byla fotografie rozmazaná
Autor: digiarena.zive.cz

Foceno z ruky s expozičním časem 1/8 sekundy; bez stabilizátoru by byla fotografie rozmazaná

Pozor na stabilizaci elektronickou, která je jen berličkou (zvyšuje citlivost, zkracuje expoziční časy) a v podstatě znehodnocuje fotografie. Také je třeba si uvědomit, že stabilizace „zmrazuje“ snímek jako celek, nikoli jen objekt na snímku, například vašeho neposedného potomka.

Mnoho povyku pro nic
Výrobci potiskují krabice údajem o rozlišení těmi největšími literami, i když jeho praktický význam už dávno pominul. Pro zajímavost: Pro tisk fotografie o rozměrech pohlednice 10 × 15 cm již plně postačuje rozlišení 3 Mpx, pro zobrazení přes celý monitor PC stačí pouhý jeden Mpx. Kolik z vás bude tisknout své fotografie na formát A3?

Většina současných kompaktů nabízí rozlišení kolem 12 Mpx. Proč kompakty nabízejí stejné rozlišení jako zrcadlovky? Protože si to žádá trh. Znalí fotografové si ťukají na čelo neboť ví, že vyšší koncentrace pixelů na snímači s sebou přináší riziko v podobě digitálního šumu – fotografií s krupicí.

Nepřítel číslo 1 600
Prodavač k zákazníkovi v supermarketu: „Pane, tento kompakt je naprostá špička, protože má izo 6 400 a to žádný jiný nemá!“ Tak tahle věta je na pomyslnou ránu mezi oči. Proč? Protože prodavač lže. Citlivost ISO 6 400 je pro kompakt smrtelná dávka.

Co je to citlivost? Zjednodušeně řečeno: citlivost je míra schopnosti snímače elektricky zaznamenat světelné podněty. Snímač má svou konstrukčně danou (nativní) citlivost a konstrukčně daný šum (odchylku od skutečné hodnoty barvy a jasu na jednom pixelu). Je-li dopadajícího světla málo a přeměněné elektrické signály jsou slabé, nezbývá než je zesílit. Se zesílením se téměř exponenciálně zvyšuje i šum.

Srovnejte si: ISO 80, ISO 400, ISO 1 600
Srovnejte si: ISO 80
Autor: digiarena.zive.cz
ISO 400
Autor: digiarena.zive.cz
ISO 1 600
Autor: digiarena.zive.cz

Přes veškeré snahy odšumovacích algoritmů při citlivosti nad ISO 400 dochází u většiny kompaktů k brutálnímu nárůstu šumu. Citlivost ISO 1 600 doporučujeme použít jen v případech ohrožení života. Většina kompaktů, hlavně plně automatických, nastavuje citlivost podle sebe a výsledek – fotografie bez ostrosti, bez barev.

O závod s časem
U kompaktů máme několik čekacích dob – prodlev, kdy se nedá pořídit fotografie. Jsou to:

1. aktivace přístroje: doba od zapnutí, po pořízení první fotografie
2. snímek bez namáčknutí spouště: doba zaostření, změření expozičních parametrů, popř. nabití blesku
3. zpracování a uložení fotografie na paměťovou kartu neboli připravenost k dalšímu záběru

Pozor na dobu vysunutí objektivu a nabití blesku. Některé digitály jsou neskutečně pooomaaaalééé. Dostanete-li se u prvního údaje pod dvě sekundy, můžete být spokojeni, vydrží-li vaše dítě dvě sekundy v klidu, můžete si gratulovat.

Článek o kompaktech posklytl server DIGIarena.cz