Kdo říká, že je Advent dobou poklidného rozjímání a nákup štědrovečerních dárků povznášející činností? Pro většinu z nás je spíš časem stresu, shonu a otázek, co komu vlastně pod stromeček dát. Zejména muži jsou u nadílky pro drahé polovičky bezradní.

Pánové, pokud tedy mohu radit, sázejte na jistotu. Příliš neexperimentujte a hlavně vycházejte z podstaty obdarované. Ctěte její vkus, touhy, životní styl a nechtějte ji po svém kultivovat, měnit k lepšímu. Rozhodně ne o Vánocích. A hlavně si uvědomte, že neděláte dárkem radost sobě, ale jí.

Jak na to?
Originální, potěšitelně neočekávaný dárek je sice super, ale také obnáší riziko, že se netrefíte. Samotným výběrem počínaje, chybnou velikostí v případě parády konče. Proto je lépe se s manželkou, matkou, sestrou rozumně dohodnout a věc, po níž touží, jít koupit s ní. V obchodě sice nebudete pánové moc platní, ale budete sdílet společnou radost. Nebo se tak aspoň tvařte. Dát peníze se slovy: „Vyber si, co chceš a zabal si to pod stromeček“, je sice dost častá, ale brutální praktika. Ovšem pozor, i tak byste měli vymyslet nějakou drobnost – překvapení na Štědrý večer musí být.

Ona maličkost je stejně relativní pojem jako velký dar. Záleží na finančních možnostech a hlavně - za peníze se radost nekoupí. Zejména maličkost je záležitostí fantazie. Co takhle tichá erotická výzva v podobě punčošek s krajkovým lemem? Nebo afrodisiakální sůl do koupele, hříšné bruselské pralinky, nějaký artefakt z vetešnictví, skvost z antikvariátu…

Autor: Archív

U větších darů doporučuji klasiku v čele s parfémem. Ani tady neexperimentujte - držte se značky, kterou žena používá, neboť vůně ani chlapi se často nemění. Na poli módy je lépe se držet doplňků. Pro bezradné jsou tu nejrůznější dárkové poukazy na nejrůznější sortiment, všelijaké služby. Výběrem parády podle svého gusta počínaje, vouchery na kosmetiku, masáže, relaxační pobyty a jiné radosti konče. Netřeba snad podotýkat, že i obálka s poukazem musí být zabalena do krásného blyštivého papíru a opatřená mašlí. Nebo skryta v dárkové krabici. Mimochodem, nestačí koupit jen dárek a ten pak na poslední chvíli nemotorně zabalit. To dělají jen burani. Obal je součástí prezentu.

Už nikdy více!
Jen sobec a ignorant kupuje ženě perfektní lyžařské vybavení, když ona s ním na hory jezdí pouze s láskyplným přemáháním a víc než na sjezdovce je na baru. Jen šílenec daruje své krasavici knihy od Haruki Mukaramiho, když ona nejradši louská Elle a Vogue. Dobrým nápadem většinou není ani permanentka do posilovny za tisíce. Zvlášť když ji doprovází nadšené věty typu: „Miláčku, zhubneš, zpevníš se. Budeš se cítit mnohem líp. Podívej na mě. Je to super. Uvidíš…“

A tak lze pokračovat dál. Jedna má kamarádka dostávala několik let pod stromek (i k narozeninám) nejnovější hi-tech hračičky. Zatímco ona po oslavě sklízela ze stolu, tak její partner zaujatě studoval návod, aby jí po několik dalších večerů do taje ovládání zasvětil. Podotýkám, že tato lady brala techniku jako nutné zlo. Vystačila si s pračkou, myčkou, z mobilu maily neposílala a grafické programy nepoužívala. Skončilo to tak, že jednoho Štědrého večera (psychicky vyčerpaná přípravami), další zázrak vyhodila z okna. A měla klid...

Rozhodně také nekupujte něco z vybavení bytu, zařízení kuchyně, i když žena o takové věci sní. Tohle zařízení se má pořizovat společně, v rámci rodinného rozpočtu, protože se také společně používá. Za dost nehorázné považuji i vouchery na plastické operace. Když už chce muž ženě zaplatit desetitisíce za opravu zevnějšku, tak jindy než o romantických Vánocích. A hlavně - to, že žena o plastice mluví, ještě neznamená, že jí hodlá podstoupit. Dost často chce jen slyšet ujištění, že nic takového nepotřebuje. A dobře míněný poukaz může fungovat jako urážka…. Šťastné a veselé, pánové.