Česká zástupkyně Aneta Vignerová (22), která v říjnu vyhrála domácí soutěž Miss ČR, se nedostala ani mezi posledních 16 finalistek.

Vítězka Aldorino je úřednicí ve státní správě a stejně jako její předchůdkyně stráví následující rok cestováním po světě a účastí na charitativních projektech. Zvítězila v konkurenci 112 kandidátek. „Díky, Jižní Afriko, je to nejnádhernější okamžik mého života,“ hlesla v slzách poté, co jí nasadili na hlavu korunku.

Druhé místo obsadila reprezentantka Mexika, třetí byla kráska z domácí JAR.

Aneta Vignerová skončila v poli poražených. Mezi velkou konkurencí se nedostala do semifinálové Top 16. „Nečekala jsem, že bych se do šestnáctky dostala. Konkurence byla obrovská. Ale nepopírám, že bych v duchu nedoufala. Myslím, že jsem Českou republiku reprezentovala na sto procent a bojovala jsem do poslední chvíle,“ řekla po finále česká zástupkyně.

Soutěž Miss World patří k nejsledovanějším televizním přenosům na světě. Dívá se na ni kolem dvou miliard lidí ve zhruba 200 zemích. Organizátory prý soutěž přišla na 210 milionů korun. Napřesrok se soutěž bude konat ve Vietnamu. Jedinou Češkou, která v Miss World vyhrála, byla v roce 2006 ve Varšavě Taťána Kuchařová.