Blesk.cz se vypravil na botoxovou kůru s majitelem modelingové agentury Martinem Vaňkem. „Na botox chodím jednou měsíčně do kliniky Asklepion a jsem s jeho účinky nadmíru spokojený,“ říká Vaněk.

Fotogalerie
6 fotografií

Ten si nechává injekce s účinnou látkou píchat kolem očí a úst. Výsledkem je odstranění vrásek. „Samotný účinek botulotoxinu spočívá v blokádě nervového zakončení, sval je denervován a nepřichází do něj nervový vzruch. Tím dojde k vyhlazení vrásek, protože nerv je v podstatě umrtven. Časem ale dochází k opětovné inervaci svalu. Účinek tedy není nastálo,“ vysvětlují lékaři funkci botoxu.

„Zákrok trvá vždy jen několik minut a provádí se bez umrtvení. Tenkou jehlou se látka vpraví do žádané oblasti a je to,“ tvrdí Vaněk. Jediné omezení, které po aplikaci botoxu je, že by si pacient neměl čtyři hodiny lehat, aby botox neztekl do očních víček a nezpůsobil jejich pokles. Týden by se pak pacienti měli vyhnout soláriu, masážím obličeje nebo kosmetice.

„Jsem s účinkem vždycky nadmíru spokojený. Navíc jde o poměrně levnou záležitost, protože to stojí pár tisíc. Oproti nějaké jiné plastické operaci je to tedy nejen časově mnohem méně náročné, ale i mnohem levnější,“ dodává Vaněk. Že je užívání botoxu u mužů stále populárnější, potvrzují i na plastické klinice. „Opravdu mužů k nám chodí stále více a více,“ říká PR manažerka Asklepionu Anna Bielecká.