Loni tuto ironickou cenu dostala dvojice bankovních lupičů z Belgie, která se při pokusu o rozbití a vyloupení bankovního automatu sama vyhodila do vzduchu.

Cena, která je pojmenována po zakladateli evoluční biologie Charlesi Darwinovi, je ironickým oceněním pro lidi, kteří se zasloužili o zlepšení lidského genofondu, tím, že se z něj sami odstranili skutečně stupidním způsobem.

Belgický pár v touze po penězích použil tak velké množství dynamitu, že se mu podařilo zničit nejen automat, ale celou budovu, v níž byla banka. Když přijela na místo činu policie, našla jednoho z lupičů s vážnými zraněními, kterým zakrátko po převozu do nemocnice podlehl. Po několika hodinách našla policie v troskách zničené budovy tělo komplice.

Lupiči tak splnili předpoklady pro získání ceny, která se uděluje na internetové stránce DarwinAwards.com jen jako určité (obvykle posmrtné) uznání. Nutnou podmínkou pro získání ceny je podle internetové encyklopedie Wikipedie skutečně výjimečné a neuvěřitelné selhání soudnosti kandidáta; kandidát se z genofondu musí odstranit sám, svou vlastní hloupostí, ale musí být schopen jasného úsudku. Cenu tedy nemohou dostat duševně nemocní a děti do šestnácti let. Událost, za kterou se cena udělí, musí být ověřená.

Hlavním rivalem vítězů v soutěži o Darwinovu cenu byl loni Shawn Motero, který na Floridě uvízl v dopravní zácpě a nutně potřeboval na toaletu. Nedokázal situaci vyřešit jinak než tím, že vyběhl z auta a při hledání alespoň trochu chráněného místa přeskočil chvatně betonovou zátarasu. Třicetiletý muž si neuvědomil, že je na mostě, a skočil z dvacetimetrové výšky. Nečekalo ho nic jiného než smrt.

Třetí cenu si vybojovala Rosanne Tippett, která navzdory varování vjela se svým mopedem do rozvodněné řeky. Policií se ji podařilo zachránit, ale žena zemřela stejně poté, co skočila zpět do řeky, aby zachránila svého dvoukolového miláčka. Tippett je první ženou, která byla v této soutěži, kde ceny nemají žádnou hmotnou podobu, nominována.

Za rok 2007 putovala jedna z cen do Česka - pořadatelé ankety umístěné na internetu si povšimli případu z Kladna, kdy se část haly někdejších válcoven zřítila poté, co tam zloději kovů zřejmě kradli železné nosníky. Dva z údajných zlodějů tehdy zahynuli, čtyři další skončili v nemocnici.

Příběhy lidí, kteří si sami sobě přivodili kuriózní smrt neuvěřitelně hloupým způsobem (například. muž, který si na své auto namontoval startovací raketu pro nákladní letadla), zpočátku kolovaly jen prostřednictvím e-mailů. V roce 1993 je americká bioložka Wendy Northcutt začala sbírat a později založila web http://www.darwinawards.com/, na němž se ceny udělují. Hlavním principem ceny je předpoklad, že lidská hloupost, která způsobí smrt svému nositeli, je dána geneticky a v duchu Darwinovy teorie přirozeného výběru se tak tento nebezpečný gen odstraňuje.