O první 3D televizi se postará firma Samsung, která už v průběhu tohoto týdne začne tuzemské obchody s elektronikou zavážet novými modely. Informuje o tom úterní Hospodářské noviny. Do léta by své modely měly začít prodávat také LG, Sony nebo Panasonic.

Základní modely trojrozměrných televizí s úhlopříčkou kolem 120 centimetrů by měly začínat na 50.000 Kč, na utrácení za 3D televizory je však zřejmě ještě příliš brzy. "Vzhledem k absenci 3D televizního vysílání se budeme zatím muset spolehnout jenom na filmy na discích. A k těm je třeba speciální přehrávač. Ten spolu s 3D brýlemi může cenu zvýšit až o 20.000 korun," řekl HN odborník na domácí elektroniku Václav Nývlt ze serveru Technet.cz.

Chybějící obsah je totiž doposud největší bolestí začínající 3D televizní éry. České televize se k novince zatím staví zdrženlivě a v Česku je dnes dokonce k dispozici pouze jeden 3D film - Monstra versus Vetřelci, jenž by měl být přibalován k novým televizím Samsung.

Výrobci nicméně na přístroje s trojrozměrným obrazem sázejí, spoléhají se na to, že jim budou zvyšovat tržby. Podle některých hlasů na největší světové výstavě spotřební elektroniky (CES), která se konala v lednu, však výrobci televizí chtějí od 3D více, než mohou dostat.