Za krále tuzemských piv se obecně považuje Plzeňský Prazdoj. Jenže čile k světu se mají i jeho mladší sourozenci. Ty v nebývalé míře uspěli na pivní olympiádě. Tak se přezdívá největší světové pivní soutěži World Beer Cup v Chicagu.

Fotogalerie
2 fotografie

Letos se obřích pivních závodů, které se konají každé dva roky, zúčastnilo celkem 3330 piv z 642 pivovarů ze 44 zemí světa. Nejlepších výsledků za Českou republiku pak dosáhly značky plzeňského Prazdroje. Gambrinus 11° Excelent získal stříbrnou medaili a Velkopopovický Kozel Premium vybojoval bronz mezi 43 přihlášenými vzorky v kategorii plzeňských piv českého typu. Ve své kategorii s 58 soutěžícími pivy dosáhl na stříbro také Gambrinus světlý.

Výjimečnost se vyplácí

„Úspěch na této soutěži nás velmi těší, protože ji pořádá Brewers Association, která si klade za cíl propagovat a chránit originalitu a unikátní chuť různých druhů piv. Je vidět, že zachování výjimečnosti českého piva se vyplácí,“ říká Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.

Úspěch Gambrinusu je vlastně ocením i pro české pivaře. Právě „Gambáč“ je v Česku pivní jedničkou, a tak jeho úspěch v pivní olympiádě, je vlastně  také úspěchem chutě a názoru českých pivařů.