Rusko oficiálně o úmrtí generálmajora Ivanova neinformovalo, krátký nekrolog se v sobotu objevil jen v úředním armádním listě Krasnaja Zvezda. List Komsomolskaja Pravda v úterý napsal, že jedním z možných důvodů Ivanovovy smrti byl atentát. Ivanov byl ve své době šéfem kontrarozvědky v oblasti severního Kavkazu a podílel se na dopadení a likvidaci mnoha čečenských povstalců. "Stopy možná vyšetřovatele zavedou právě tam," napsala Komsomolskaja Pravda.

Jeho smrt by přišla vhod i dalším

Ruský list zároveň připomíná, že před dovolenou v Latakíi byl Ivanov na inspekční cestě v syrském přístavním městě Tartús, kde má Rusko do roku 2011 vybudovat svou vojenskou základnu. Smrt generála GRU měla možná zkomplikovat realizaci tohoto projektu a zmenšit ruský vliv v Sýrii, která s Moskvou tradičně udržuje přátelské vztahy, napsal moskevský deník.

Smrt v opilosti?

Záležitost je ale podle ruského listu možná mnohem jednodušší. Ivanov byl vášnivý potápěč a v Latakíi se svému koníčku náruživě věnoval. V den jeho smrti se s ním pod mořskou hladinu vydávali další dva Rusové, kteří byli podle syrských vyšetřovatelů silně opilí. Komsomolskaja Pravda nevylučuje, že "vrahem" generála byl nakonec alkohol. Jeho tělo bylo nalezeno až po několika týdnech v sousedním Turecku, a to ve značném stupni rozkladu; identifikace byla možná jen díky zlatému řetízku na krku mrtvého.

Ivanov byl zkušeným rozvědčíkem, v řadách sovětské a ruské KGB a GRU pracoval od poloviny 70. let. Podle ruského tisku byl specialistou na Tádžikistán a severní Kavkaz.