"Viděl jsem ho v ulici Goodna," uvedl pro BBC pan Rob Minshull, jeden z mála těch kteří ve městě zůstali i poté, co ho zasáhla povoděň biblických rozměrů. Žralok prý tiše proplul ulicí a pak jeho mohutná ploutev zmizela pod hladinou.

Žraloci byli k vidění v řece Brisbane, protékající městem, již před povodněmi. Podle místních obyvatel pronikli predátoři sítěmi, které oddělují řeku od moře. Do řeky je zahnal hlad.

Predátor

Žralok bělavý, nazývaný též jako žralok býčí loví samotářsky. Jde zřejmě o nejnebezpečnějšího žraloka vůbec. Mnoho jeho útoků na lidi bývá mylně připisováno žraloku bílému nebo tygřímu.

Jeho kořistí se často stávají i jiní žraloci, delfíni, želvy a dokonce i savci žijící na souši. Nepohrdně ani mrtvolou. Je známý svým nepředvídatelným, agresivním chováním. Loví často i v mělkých vodách.

Bývá dlouhý až 3,49 m s hmotností až 318 kg (samice). Má zaokrouhlý masivní nosec, velké žeberní štěrbiny a velkou hřbetní ploutev. Tělo má zvrchu zbarvené šedé, břicho je bílé.

Apokalypsa

Povodně udeřily v Brisbane v úterý. V oblasti bylo zaplaveno na 3000 budov. Proudy vody byly tak silné, že místy připomínaly vlnu tsunami. Evakuováno bylo 3585 lidí.

Brisbane je třetí největší město Austrálie, asi dvakrát větší než Praha. Před povodněmi zde žily dva miliony obyvatel.

V Austrálii je postiženo povodněmi již 40 měst, počet obětí vzrůstá, podle posledních zpráv zahynulo nejméně 20 obyvatel.

Povodně nevídaných rozměrů zasáhly v těchto dnech i jiné části světa. V Brazílii zahynulo následkem velké vody přes 300 lidí.