"Chtěl jsem zbavit pozlátka tradiční módní fotografie, kde se objevují ženy na vysokých podpatcích s ostře rudými rty, kde se ukazuje vše kromě trojúhelníku ženského sexu, pravého jádra svádění," řekl fotograf, podle něhož jsou uvedené fotografie symbolem přirozené krásy.

Italský fotograf Oliviero Toscani, s jehož jménem jsou spojeny četné skandály, kalendář představil ve čtvrtek ve Florencii. Na to ostře reagovala zejména feministická sdružení. . "Jsme pobouřeny tímto využívání ženského těla k reklamě," prohlásila Roberta Gavagnová z asociace Artemisia bojující proti násilí.

Kalendář již vyšel v 76.000 výtiscích a bude prodáván spolu s italskou verzí magazínu Rolling Stone, slibuje konsorcium Vera Pelle (Pravá kůže) na svých internetových stránkách, pro něž Toscani kalendář připravil. Jde o skupinu koželuhů, kteří používají přírodní barviva získaná z rostlin.

Fotogalerie
3 fotografie

 

Skandály ho provázejí

Toscani vybudoval svou kariéru na skandálu. Na kontě má například knihu Reklama je navoněná zdechlina nebo kontroverzní kampaň pro oděvní firmu Benetton, kdy zachytil muže umírajícího na AIDS, či fotografie odsouzených k smrti ve Spojených státech.

Některé jeho kampaně byly v Itálii zakázány, především ta, kde zachycuje dvojici homosexuálů, kteří se vzájemně laskají na pohovce z černé kůže, či kampaň proti anorexii, která je postavená na nahé fotografii vyhublé anorektičky Isabelle Caro.

Rada pro dohled nad reklamou ve čtvrtek konsorcium Vera Pelle vyzvala, aby tomuto kalendáři nedělalo reklamu, protože jde o útok na důstojnost člověka, neboť se tu "ženské tělo přirovnává k vydělané kůži".

Jaký máte na fotografie názor vy, čtenáři Blesk.cz? Příjde vám to nevkusné, či souhlasíte s fotografem? Jde o umění nebo je to vulgární? Napište nám váš názor do diskuze pod článkem.