„Předpokládám, že v budoucnu budu dělat tak dvě podobné operace za rok,“ řekl Blesku Dr. Bohdan Pomahač v exkluzivním rozhovoru. Všechny transplantace provedl Dr. Pomahač v nemocnici v Bostonu, kde řídí oddělení popálenin.

Při první operaci v roce 2009 vrátil obličej muži po těžké automobilové nehodě. Druhá operace proběhla letos v březnu. Muž přišel o obličej na stavbě, na uhel mu ho spálil uvolněný drát vysokého napětí. Poslední operaci vedl Dr. Pomahač před několika dny, kdy vrátil obličej ženě, kterou napadl šimpanz.

Zázrak

Operace ženy, potrhané šimpanzem, je úspěch takřka neuvěřitelný. Ženě totiž byly již dříve transplantovány transplantovány obě ruce, tělo je všakdárce nepřijalo. V případě nového obličnsplantovány obě ruce, tělo však nepřijalo. V případě nového obličeje se zatím zdá být vše v pořádku.

Šlo o desátou transplantaci obličeje na světě, třetí v USA, všechny pod vedením doktora Pomahače. Český chirurg provedl více transplantací obličeje než kdokoli před ním. Je v tomto oboru světovou kapacitou číslo 1.

Dárci

Všechny nové obličeje pocházejí od dárců, kteří jsou již po smrti. „Ve Spojených státech se podepisuje dárcovství orgánů při obdržení řidičského průkazu,“ vysvětluje Dr. Pomahač, který je původem z Ostravy a studoval na univerzitě v Olomouci.

Dárcovství ještě musí potvrdit rodina pozůstalého. Po transplantaci vypadá obličej jako něco mezi tváří dárce a přijímatele. Zpočátku je tvář „mrtvá“, ale postupně se prokrvuje. Cítit celý obličej začne operovaný během několika měsíců.

Osud

Rodiče doktora Pomahače stále žijí v Ostravě, jejich slavný syn ve vesničce Dover nedaleko Bosonu. Má ženu Hanu, která je oční lékařkou, syna Dana (8) a dceru Annu (9).

Do bostonské nemocnice nastoupil doktor Pomahač v roce 1998, když předtím sháněl ve Spojených státech marně práci. Zpočátku pracoval zadarmo, z nadšení pro špičkovou medicínu.

Zažil raketovou kariéru – šéfem kliniky popálenin se stal v roce 2004, tedy po šesti letech nástupu do nemocnice.