Rudolf (48):
Amputoval jsem ruku v prostoru 50x50 cm

Vlastníma ruka vytáhl člověka ze sušicího sila na plasty, které mělo rozměry 50x50 centimetrů. Nebál se a i v tak malém prostoru mu navíc amputoval levou ruku. Dovnitř sila ho vtáhla mikina, která se tam zasekla...

„Byla tam tma, něco málo tam vidět bylo, měl jsem čelní reflektor. Levá končetina byla téměř amputovaná, ale musel jsem to dokončit,“ vzpomíná na 9. března loňského roku lékař Letecké záchranné služby Jihomoravského kraje Rudolf Zvolánek (49) s tím, že zachráněný Libor Ševčík (36) z Hodonína byl většinu doby při vědomí.

„Dostával léky na bolest, protože ta musela být ukrutná. Bylo to štěstí v neštěstí. Do toho sila ho namotala mikina, z které se utvořilo pak lano, které končetinu zaškrtilo a nedošlo k vykrvácení,“ pokračoval dále Zvolánek. „Bylo to náročné, byly obnažené plíce a srdce bylo viditelné,“ vzpomíná.

Celý zásah trval asi 20 minut a až doma všechno odvážnému lékaři došlo. „Najednou to na mě padlo a cítil jsem hroznou únavu. Důležité v této situaci bylo, že člověk musí používat rozum, city a emoce musí jít v tu chvíli stranou,“ uzavřel.

Rudolf (11):
Všechno jsem se naučil na hasičském táboře

Příběh Rudolfa Duraje začíná na zamrzlé vodní nádrži ve Slivonicích. „Okolo třetí hodiny jsme tam šli s Deniskou. Ona mě ale předběhla a vběhla na led, který se pod ní probořil. V první chvíli jsem vůbec nevěděl co dělat,“ říká malý hrdina. „Pak jsem si ale vybavil všechno, co nás učili na hasičském táboře. Lehl jsem si na led a Denisku vytáhl. Odvedl jsem ji k nám domů, tam jsem jí dal oblečení a to její sušil. Když odešla, rychle jsem všechno uklidil, aby to maminka nepoznala,“ dále popisuje. Blesku také prozradil, že by se jednou chtěl stát záchranářem nebo lékařem. A jak se cítí v kůži hrdiny? „Je to divné, že mi to všichni říkají,“ uzavřel. Že se z malého Rudolfa stává hrdina, potvrzuje i jeho chování – celkem už zachránil tři topící se lidi.

Fotogalerie
4 fotografie