Nejvyšší američtí představitelé se před loňským útokem na dům, kde se skrýval Usáma bin Ládin, nemohli dohodnout, zda nasadí malou či velkou bombu nebo vyšlou do Pákistánu komando. Uvádí to kniha amerického experta na terorismus Petera Bergena, podle níž bin Ládin žil v domě v pákistánském Abbottábádu před svou smrtí šest let a se světem se rozloučil slovy "Nerozsvěcej světlo".

Kniha Manhunt. The Ten-Year Search for Bin Laden From 9/11 to Abbottabad (Pronásledování. Deset let pátrání po bin Ládinovi od 11. září do Abbottábádu) vyjde v úterý, přesně rok poté, co ho speciální americké komando zastřelilo. Úryvky z knihy otiskl americký týdeník Time.

Bergen navštívil dům před tím, než ho pákistánské úřady nechaly strhnout. Bin Ládinův život v Abbottábádu popsal jako "pohodlné, byť omezující ústraní", které mu umožnilo "věnovat se koníčkům jako čtení a sledování zpráv" a v němž ho obklopovaly tři jeho manželky a mnoho jeho dětí. "Pro nejhledanějšího uprchlíka světa to nebyl špatný život," napsal Bergen.

Ve třetím patře domu žil se svou nejmladší ženou. Když pak před rokem slyšel na schodech americké komando, tak jí také podle Bergena adresoval poslední slova před smrtí: "Nerozsvěcej světlo."

Podle knihy si také barvil vlasy a vousy barvou Just for Men. Stejně tak se prý v domě našly zásoby sirupu Avena, který se připravuje z ovsu hluchého a je podle knihy "přírodní Viagrou".

Fotogalerie
6 fotografií