Kouření

Kuřákům se penis zkrátí až o jeden centimetr a nemají tak pevnou erekci. Velikost jejich orgánu totiž závisí na krevním oběhu a kouření zanáší cévy, které penis využívá. Jak cévy zakrňují, zakrňuje i penis.

Přejídání

Tlouštíci mají až o 2 centimetry kratší přirození, než kdyby byli hubení. A to nemluvíme o tom, že se část údu skryje v tukových záhybech. On se totiž zkracuje s tím, jak se cévy zanáší tukem.

Sexuální půst

Studie starších mužů, kteří nemají pravidelný sex ani nemasturbují, prokázaly, že se těmto mužům jejich chlouby zmenšily. Částečně je to tím, že starším lidem se hůře prokrvují periferní části těla, částečně tím, že se jim usazuje tuk v podbřišku, což kašpárky opticky zmenšuje, a částečně tím, že penis dlouho nepoužívali a on zakrněl.

Horko ničí varlata

Tyto žlázy jsou centrem mužnosti, vyvíjí se v nich sperma a v nadvarlatech vytváří mužský pohlavní hormon testosteron. Varlata jsou náchylná na teplo. Příroda je dala do pytlíku, aby je tělo zbytečně neohřívalo. A v tom je ten problém. Těsné a teplé oblečení, nevhodné prádlo, časté návštěvy sauny nebo vytápěné sedačky v autě vám je mohou připéct.

Vlasy nebo sperma

Kvalitu a objem spermatu významně ovlivňuje množství hormonu testosteronu. Čím více ho máte, tím lepší výživu spermie dostávají. Přemíra testosteronu ale může vyvolat i rakovinu varlat. Pozor by si měli dávat především kulturisté, kteří testosteron používají k nabírání svalů, a starší muži, kteří si s ním nahrazují ztracené mládí. Z přemíry testosteronu muži také plešatí.

Stres z vás udělá ženu

Hormon prolaktin má v ženském těle na starosti produkci mateřského mléka. U mužů vyvolává neplodnost, poruchy erekce a ztrátu sexuální energie. V extrémních případech i růst prsů a výtok z bradavek. V mužském těle se produkuje při stresu, příliš dlouhém spánku nebo vlivem prášků na zlepšení nálady (psychofarmak).

Pozor na zlomeniny

Penis nemá kost, ale zlomit si ho můžete. Když se to stane, uslyšíte křupnutí a začne se vám barvit do modra a do černa, protože vám popraskal vazivový obal topořivých tělísek a krev se vylévá mimo něj. Velmi to bolí, ale smrtelné to není. Největší riziko zlomeni mají náctiletí, a to kvůli tomu, že mají nejpevnější erekci.

Věk ohrožuje prostatu

Prostata je jediný orgán, který se s věkem zvětšuje, a řadě mužů až moc. Někomu to začne už ve 40, jinému později, ale kolem 70. roku už ji má zvětšenou prakticky 100 % mužů. Neví se přesně, čím to je, snad mužskými hormony, jejichž hladina se mění kolem 50. roku. Zvětšená prostata může ucpat močovou trubici, a aby se zabránilo komplikacím, je často lékařsky odstraněna. Zdravá prostata se stará o výživu spermatu a o to, aby spermie neodcházely do močového měchýře, ale tam, kam mají.

Civilizace je neplodná

Nejen v jogurtech, ale i v pánském šourku se to hemží životodárnými buňkami. Jenže, na rozdíl od jogurtů v mužských varlatech se to hemží čím dál tím méně. Zatímco před 2. světovou válkou měli muži okolo 120 milionů spermií v jednom mililitru, dnes mají slabou třetinu. Příčin je mnoho. Patří mezi ně bisfenoly z plastů (nádobí do mikrovlnky), radiace, jedovaté látky v prostředí, těžké kovy, insekticidy, hormony podávané jatečním zvířatům, kouření, stres, špatná životospráva a nedostatek pohybu.

Investujte do sedla

Pokud hodně jezdíte na kole, vystavujete se riziku, že vám tlak na hráz způsobený sedlem omezí přívod krve do penisu, a kvůli tomu vám hrozí problémy s erekcí. Speciální ergonomická sedla tento problém zmenšují.

Výzva Blesku

PRO MUŽE Pánové, jste spokojeni se svou »zbraní« nebo byste nějaký ten kousek rádi přidali? Napište nám na tip@blesk.cz, jak si stojíte.

PRO ŽENY Dámy, opravdu se dá s malým kašpárkem zahrát velké divadlo? Napište nám na tip@blesk.cz svoje zážitky a poprvé upřímně odpovězte na otázku: Je lepší velký, nebo malý?