Sama sebe označuje za "topless" aktivistku. Americká tanečnice Moira Johnston pochází z Philadelphie, do veřejného povědomí však přišla především v New Yorku.

Neváhá totiž vyrazit do ulic hodně nalehko - bez trička či halenky, ale také podprsenky. V ulicích velkoměsta se přitom prochází už od ledna, kdy se poprvé na veřejnosti svlékla na kurzu jógy. A zalíbilo se jí to.

Moira však také upozorňuje na to, že být "topless" je v New Yorku legální! Serveru villagevoice.com to potvrdil i Paul Brown z tiskového oddělení newyorské policie. Před 20 lety totiž soud přiznal v případu žaloby na jiné obnažené aktivistky, Ramonu Santorelli a Mary Lou Schloss, právo newyorským ženám chodit nahoře bez. Proč? Protože si tuhle "výhodu" mohou užívat přece beztrestně i muži!

Boj za obnažená prsa na veřejnosti vede nadále i jejich následovnice Moira. A i když se setkává na ulici s různými reakcemi, řada mužů jí zkrátka a jednoduše drží palce. Ne tak strážci zákona, kteří už Moiru odvedli několikrát na stanici.

"Chci, aby se ženy znaly svá právy a dodalo jim to kuráž, chodit také nahoře bez," nechala se Moira slyšet v nejednom rozhovoru. Pomalu a jistě se totiž sama stává známou new yorskou celebritou. Nebo spíš její prsa, která se nejčastěji promenádují po Manhattanu. A zaujala již i na sociálních sítích, kde má Moira statisíce fandů.

Odpůrci veřejné nahoty jí však oponují - je to privátní záležitost a hromadné vysvlékání žen by mohlo vést i ke zvýšeným násilnostem k něžnějšímu pohlaví. Prsa téhle aktivistky se však stala hitem letošního léta.

Fotogalerie
6 fotografií