Instituce, která pečuje o odkaz obětí stalinského vězeňského systému Gulag, získala jména mrtvých od známého ruského občanského hnutí Memorial. "Náš projekt je pokusem publikovat jména alespoň nevelké části z těch, kdo se stali oběťmi stalinských represí," uvedlo v prohlášení muzeum. "Těch, kdo po obvinění z politických zločinů a ve zfalšovaných kauzách byli ve zjednodušeném řízení odsouzeni k trestu smrti zastřelením, k vězení v žalářích a pracovních táborech Gulag."

Jména byla umístěna na webovou stránku 30october.ru. Předposlední říjnový den je v Rusku od roku 1991 spojován s památkou obětí politických zločinů Stalinovy éry. Muzeum dějin Gulagu v Moskvě existuje od roku 2001, jeho nynější expozice vznikla s podporou moskevské radnice v roce 2004.

Krvavé dějiny SSSR z 30. až 50. let minulého století si Rusko v poslední době často připomíná. V Republice Komi na severu evropské části země se úřady rozhodly upravit a přeměnit na památkový komplex jeden z největších táborů systému Gulag. Podle agentury ITAR-TASS se tábor s označením Lokčimlag stane jedním z prvních podobných památníků v zemi.