Lidské mateřské mléko se stalo novým výstřelkem pro bohaté v Číně. Podle zprávy, která vyvolala značný poprask na čínském internetu, už vzniklo několik firem, které nabízejí kojení dospělým. Patří mezi ně například agentura pro domácí pomocnice Sin-sin-jü ve městě Šen-čen. „Nabízí kojné pro novorozence, dospělé nemocné a další, kdo si to mohou dovolit a platí značné sumy za mléko oceňované pro své výživové hodnoty,“ napsal list Southern Metropolis Daily.

Kojí za 52 tisíc korun

„Dospělí ho mohou pít přímo při kojení, anebo odsáté prsní pumpou, pokud se stydí,“ citoval list vedení firmy. Kojné sloužící dospělým klientům dostávají asi 52 tisíc korun měsíčně, což je víc než čtyřnásobek průměrného čínského platu. „Ty, které jsou zdravé a pěkné, mohou vydělat ještě víc,“ dodal deník.

Kontroverzní byznys

„Tohle jenom přidává další argument k čínskému problému zacházet s ženami jako se spotřebním zbožím a ukazuje morální úpadek čínských bohatých,“ napsal na svém blogu čínský spisovatel a pravidelný komentátor přispívající do řady čínských médií Cchao Pao-jin.

Číňané: Je to hnus!

Do čtvrtečního odpoledne na čínském internetovém serveru Weibo přibylo na toto téma téměř 140 tisíc příspěvků. V online hlasování téměř 90 procent účastníků tuto praktiku odsoudilo s odůvodněním, že porušuje etické hodnoty, zatímco jen o málo víc než deset procent soudilo, že jde o normální podnikání.