I když byla v Berlíně půlnoc, obloha zářila. Výbuchy! Psal se 27. duben 1945 a v Německu nebylo člověka, který by si myslel, že mohou nacisté vyhrát druhou světovou válku. Hluboko ve svém bunkru to pochopil i muž, který přinesl zkázu na vlastní zemi.

Německo padlo a vůdce pláchl

Adolf Hitler měl tehdy tři možnosti. Mohl se nechat zajmout Rusy, ale ponížení by bylo příliš veliké a nemyslitelné. Mohl se zabít, ale kdo by ho nahradil? Čtvrtá říše by jistě povstala, ale již by neměla tak výjimečného vůdce. Jedinou možností, která zbývala, byl útěk!

Smrt v Argentině

Všechno bylo naplánováno do posledního detailu hlavou gestapa Heinrichem Müllerem. Do bunkru byla umístěna těla dvojníků a Hitler s Braun a pláchli z Německa. Hitler se usadil i se svou chotí v Argentině, kde zemřel 13. února 1962 ve věku 73 let. Přežil ho jeho odvěký nepřítel Winston Churchill.

Je to jen výmysl?

Přesně tak se to stalo podle britských spisovatelů Gerrarda Williamse a Simona Dunstana, autorů knihy Šedý vlk: Útěk Adolfa Hitlera. Jejich kolega Guy Walters, autor knihy o uprchlých nacistických zločincích, to však popírá a tvrdí, že jde o nesmysl.

Fotogalerie
7 fotografií