I když jsme se měli o víkendech stýkat, tak mi v tom její matka bránila a soud nijak nezasahoval. Teď jsem od dcery dostal dost arogantní dopis, v němž požaduje zdvojnásobit výživné, jinak mně prý o něj zažaluje u soudu. Má na výživné vůbec nárok? Díky za odpověďd, Jan K. z Klatov

Odpověď odborníka: I když dítě dosáhlo zletilosti, přitom však ještě studuje, má nárok na příspěvek rodičů na svou výživu. Tento nárok ale není tak samozřejmý, jak se vaše dcera zřejmě domnívá. I ona má totiž vůči vám povinnosti. Zákonem o rodině má přímo stanovenu povinnost vás jako rodiče ctít a respektovat.

Svou úctu a respekt k vám by tak měla projevovat především zájmem o vaši osobu, pomáháním vám, informováním vás o svém studiu a podobně. Pokud tak nečiní a chová s k vám třeba i jinak nevhodně, tak nárok na výživné ztrácí. Podle zákona o rodině totiž výživné nelze přiznat, pokud by to odporovalo dobrým mravům.

Případného soudu byste se tak neměl bát a naopak můžete požadavek dcery na peníze využít jako výchovný prostředek. Odpovědět jí tedy, že o její materiální podpoře můžete uvažovat pouze za předpokladu, že ona se k vám začne chovat jinak a správně. Třeba jí to skutečně dojde a napraví se tak i váš vztah.

Váš Luboš Patera, Spravedlnost dětem

Luboš Patera Spravedlnost dětem
Autor: Luboš Patera Spravedlnost dětem