Na sociálním odboru jsem se ale setkal doslova s výsměchem. Úřednice, s kterou jsem mluvil, mně ani pořádně nevyslechla, nic si nezapsala a jen suše konstatovala, že to skončí u soudu a já budu platit dost vysoké výživné, vzhledem ke svému platu. Navíc jsem asi za týden náhodně vyslechl telefonát své manželky, kdy tuto úřednici přímo jmenovala a děkovala jí za zavolání a informace. Co s tím mám dělat?

 

Odpověď odborníka: Protimužské a protiotcovské postoje úřednic sociálních odborů jsou bohužel velice časté a známé. To však neznamená, že byste si takový úřední přístup měl nechat líbit. Své daně totiž platíte i proto, aby vám orgány státu poskytovaly korektní služby.
Můžete tedy navštívit tajemníka vašeho městského úřadu, který za výkon státní správy v sociální oblasti zodpovídá, a požádat jej o zásah proti té nehodné úřednici a předání vašeho případu jiné, když tato se pokoutně proti vám domlouvá s vaší manželkou.
Pokud by to nepomohlo, napište stížnost ombudsmanovi – veřejnému ochránci práv, který má vůči uvedenému úřadu také kontrolní pravomoc. Z každého dalšího jednání se sociální úřednicí si také nechte na místě sepsat zápis, který pro kontrolu podepíšete, a trvejte na zhotovení jeho kopie pro vás.

Váš Luboš Patera, Spravedlnost dětem

Luboš Patera Spravedlnost dětem
Autor: Luboš Patera Spravedlnost dětem