O propuštění pana Fialy rozhodl Nejvyšší soud, který tak zrušil rozsudky soudů nižší instance.

"Mé uvěznění bylo pomstou starých struktur," řekl Fiala v únoru u odvolacího soudu. Poukázal přitom na to, že soudci, kteří se jeho případem zabývali, jsou bývalí členové KSČ.

Okno

Pan Fiala byl odsouzen za to, že odebral soudci spis  a vyskočil s ním z okna. Stráž ho pak honila po dvoře a následně zalehla. Tímto činem chtěl pan Fiala vyjádřit nespokojenost, že se české soudy neřídí rozhodnutími evropského soudu ve Štrasburku.

Podobně jako mnoho jiných otců se pan Fiala domnívá, že byl nezákonně připraven o možnost vychovávat své dítě, a že české soudy nekriticky straní matkám.

Soud ve Štrasburku mu dal za pravdu, podobně jako například panu Václavu Královi (Blesk informoval), který byl připraven o možnost starat se o dítě prakticky od chvíle, kdy se jeho potomek narodil. S matkou dítěte se neúspěšně soudil 18 let, aniž by mu kdy syna "půjčila".

Rvačka

U soudu Štrasburku uspěly stějně jako pan Fiala, Král, Choc (mediálně známý případ terezy Smutné) desítky dalších českých otců, soudy se však jeho rozhodnutími neřídí.

Pan Fiala, který je předsedou známé organizace bojující za práva otců K213 byl původně odsouzen na dva roky, z čehož si odseděl půl roku.

Kromě skoku z okna se měl pan Fiala údajně poprat s justiční stráží při procesu s údajnou psycholožkou Alenou Uváčikovou. Z rvačky je video, které nepotvrdilo podezření, že pan Fiala rvačku vyvolal.

Dříve pan Fiala společně s dalšími otci zablokovali vchod do Úřadu mezinárodně právní ochrany dětí, když se jeho ředitelkou stala paní Pavlová.

Nejhorší

České soudy svěřují děti v 92% do péče matek a činí tak často i v případech, kdy mají otcové o výchovu dětí zájem a mají lepší zázemí a výchovné předpoklady.

Česká republika má v tomto ohledu nejhorší vysledky na světě. Horší situace je jen v několika bývalých zemích Sovětského svazu.

Novelu zákona, který by umožňoval nápravu této situace (tzv. Zákon o střídavé péči), letos schválil parlament, ale senát ho zaplokoval. řešení nepřinesl ani nový Občanský zákoník.

907400:gallery:true:true

Potyčka pana Fialy s justiční stráží.
Autor: jen