Jaké jsou typické znaky nevěry?

Upřímně, neexistují žádná zaručená pravidla, která by dokázala odhalit nevěru na sto procent. Proto se některé body přímo protiřečí. Přesto existují jisté náznaky:

Partner je obzvlášť přátelský a snaží se být velkorysý

Žádá nové sexuální praktiky nebo naopak sex zcela odmítá

Partner je nápadně často v práci "přesčas"

Tajné telefonování nebo ukončení hovoru, když se k partnerovi blížíte

Partner si kupuje nové oblečení

Protějšek je rozmrzelý a vyhýbavý

Patrner má nové zájmy

Partner vás často kritizuje a zahrnuje vás výčitkami

Záletník není duševně přítomen

Vyhýbá se očnímu kontaktu

Nápadně často se schází s přáteli

229092:gallery:true:true

Co je lákavého na nevěře?
Existuje mnoho rozdílných motivů. Například záliba v experimentování a dobrodružství a samozřejmě chuť zakázaného ovoce.

Aféry nemusejí být nutně příznakem špatně fungujícího partnerského vztahu. Za nevěrou se mohou skrývat příčiny, které mají osobní ráz. Například zvýšenou sexuální potřebu. Zahýbání pramení často z toho, že žena nebo muž touží po lásce a myslí si, že více dává, než dostává.

229089:gallery:true:true

Závažným motivem je potom existence partnerských problémů. To znamená, že jeden z partnerů může být například ve vztahu nespokojený kvůli sexu. Hloupou záminkou nevěry je potom pomsta partnerovi. Jednou z možností nevěry je i touha dozvědět se, zda je dotyčný opravdu heterosexuál, bisexuál nebo homosexuál.

229098:gallery:true:true

Proč pochybují ženy častěji než muži o věrnosti partnera?
Ženy se naučily v dětství posuzovat svou hodnotu podle toho, jak je vidí ostatní, obzvlášť potom jejich otec. Jsou jen tak dobré, jak si myslí jiní. Později má jejich partner vpodstatě moc nad jejich pocity. Ženy mají většinou nízké sebevědomí. Vidí spíše své slabé stránky, které ale ve skutečnosti neexistují, nebo svou nedokonalost přehánějí.

229091:gallery:true:true

Reagují citlivěji, pokud je kritizuje partner. Jeho výčitky vnímají také déle. V krizových situacích si na toto vše velmi dobře vzpomínají. Tím je připravena půda pro mylné hypotézy typu: "Už mě nemá rád, určitě si našel jinou. Už není tak pozorný, jak býval."

229090:gallery:true:true

Proč muži poté, co se dopustili nevěry, své partnerce říkají: "S tebou to nemá nic společného."

Pro muže nemá nevěra žádný emocionální význam. Nebo nemohou vydržet vztek, bolest a žárlivost partnerky. Muži rovněž striktně rozlišují dobrodružství a sexuální zážitek od pravého partnerství.Také si uvědomují kvality své partnerky. Ta je totiž pro ně stále zajímává. Představuje pro ně jistotu.

229093:gallery:true:true

Vědí, že ONA se o děti dobře postará. Své partnerce důvěřují a mají s ní většinou společné zájmy a cíle. Mužův mozek je od ženského odlišný, proto si muži velmi často namlouvají, že zahýbáním nikomu neubližují.

Proč podváděný nevěru svého partnera dlouhou dobu "přehlíží"?

To je způsobeno tím, že partner nechce připustit, že se ve vztahu něco změnilo. Žije se svou polovičkou ze zvyku a chce, aby to tak zůstalo. Člověk se prostě raději přiklání k možnosti, že jeho jistota zůstala neotřesena. Když totiž nevěru už nelze dál přehlížet, musí se řešit. Podváděný nechce prožívat pocity bolesti, nechce mít na partnera vztek a připustit, že je jejich nejbližší podvedl. Jak mu teď jen budou moci znovu věřit?

196903:gallery:true:true

Je nevěra způsobena tím, že je partner nespolehlivý a nemá žádné svědomí?

Moderní páry si navzájem povolují vedlejší vztahy. Když se oba takto dohodnou, potom nevěra nemá co do činění s nespolehlivostí nebo s tím, že "podvodník" nemá žádné svědomí. Otázkou je, co způsobím partnerovi tím, že mu zahnu? Co vkládám do partnerství? Co partner ode mě dostává a já od něho?

Máte parnterovi přiznat, že jste mu byli nevěrní?

U většiny lidí, zvláště u mužů, vede přiznání nevěry k hluboké nejistotě. Cítí, že jsme napadli jejich hrdost a trpí potom pocity méněcennosti nebo jsou agresivní. Přiznání nevěry více škodí než pomáhá. Následují nekonečné diskuse a důvěra je mezi partnery  nenávratně narušena.

Přiznání nevěry je smysluplné a nutné v případě, že partnerství je vážně ohroženo. To znamená, že náš cit k milence či milenci se stává silnějším, a my se svému partnerovi vzdalujeme. Potom by měl mít partner šanci o vztah bojovat. Měl by mít nárok zhodnit partnerský vztah:

Chybí mi něco v partnerství tak, že bych se dopustil/a nevěry? Když ano, co nám chybí konkrétně? O tom bychom měli nejprve s partnerem navzájem mluvit.

Když partner zjistí sám, že mu jeho polovička zahýbá, a s tímto problémem se dotyčnému svěří, potom by "viník" neměl rozhodně zapírat.Tím se totiž podvedenému ubližuje ještě víc.

Olga Menzelová s režisérem Brabcem.
Autor: Ladislav Křivan a Zbyněk Pecák

Jak se máme chovat, když zjistíme, že nám byl partner/ka nevěrný?

Sdělit mu naše rozčarování, zklámání, zlost, strach, co bude dál. Ukažte mu, jak se cítíte. Klidně před partnerem brečte. Není důvod nějak patrneta šetřit. Pokud budete dělat, že se vás nevěra partnera nijak nedotkla, potom si jen uškodíte.

Hlavně nedávejte partnerovi ultimata typu: "Buď já, nebo on/ona." Vysvětlete mu ale, že pro vás nebude jednoduché, abyste partnerovi nic nevyčítali a nepřipomínali mu tak jeho selhání. Měli byste si vyjasnit, že když vám partner zahnul, že to nutně nemusí znamenat, že váš partner je špatný, nebo že vám chtěl způsobit bolest.

Počkejte pár dní, až se vám to rozleží v hlavě, přemýšlejte o tom a potom si s partnerem v klidu promluvte o svých pocitec. Řekněte si navzájem, co vám ve vašem vztahu chybí. Povězte si také, čím by se dal váš vztah obohatit a udělat zajímavějším.

Po rozhovoru by mělo být téma uzavřeno, jinak byste se svým partnerem nemohli začít od začátku.

Čtěte také:

Co muži říkají a ženy si myslí, že říkají?