Z psychologického hlediska má totiž odbarvení na ženu pozitivní účinky. Ženy s blond hřívou jsou sebevědomější, mají více sexu, jsou kurážnější a dokonce průbojnější i na pracovišti.

"Barvení vlasů se může zdát většině lidí jistým uměním, ale ve skutečnosti za tím stojí hodně vědeckého," tvrdí Mark Sergeant z Nottingham Trent University, jenž se účinkem odbarvení na chování a psychologii žen zabýval.

"Změny v chování a psychologii pozorovaných osob, které jsme zaznamenali v této studii, byly obrovské. Nejenže se výrazně zvýšily jejich sebevědomí a nálada, ale došlo k potlačení řady zábran, a mnohé uváděly, že se cítí mnohem atraktivněji a sexuálně přitažlivěji," dodal Sergeant na adresu žen, jejichž hlavu zdobí vlasy v odstínech od platinové po světle narezlou blond.

Do studie se zapojilo 205 žen ve věku mezi 25 a 66 roky. Více než 50 procent z nich uvedlo, že si hlavu obarvilo proto, aby získalo větší pozornost u cizích mužů či zájem přátel a kolegů.

"Barvení vlasů podle všeho dodává ženám sebevědomí a sexuální asertivitu. Mnohem více žádají o pozornost od lidí, které neznali, a rozhodně jsme v jejich chování pozorovali také velkou změnu s ohledem na sexuální dobrodružnost," uvedl Sergeant.

Zajímavé podle něj je také to, že zesvětlení vlasů dává ženám více sebevědomí i na pracovišti, zvláště při jednání s nadřízenými a při žádání o lepší ohodnocení či povýšení.