Bisexualita je mnohem více rozšířená, než si lidé obecně myslí. Je vůbec normální, že některým ženám se líbí ve stejné míře jak ženy, tak muži?

Bisexualita je sexuální orientace jedince, který je přitahován oběma pohlavími. Údajně až deset procent dospělé populace je bisexuální.

Autor: 

Není to klíště?

Jisté je také, že velmi mnoho lidí pociťuje přitažlivost více ke stejnému pohlaví než k opačnému. Veřejně se s tím ale většinou nechlubí. Je tedy velmi těžké odhadnout, jaký podíl obyvatel je tímto způsobem inspirován.

Průpovídky typu "trochu bi neškodí" nebo "trochu bi je každý" bývají často používány v žertu. Dnešní odhady hovoří o 20 procentech bisexuálních obyvatel. V oblastech, kde je upřednostňována monosexualita je toto číslo ještě nižší. Týká se některých amerických kulturu a západní Evropy.

Vezmu si tě domů a zítra ti zavolám taxi...
Autor: Foto Blesk - David Kundrát

Vezmu si tě domů a zítra ti zavolám taxi...

Z různých anket, vyplývá, že ženy jsou k bisexualitě více náchylné než muži. Do této skupiny patří hlavně lidé středního věku. Důvodem proč je bisexuálních žen více než mužů může být fakt, že muži mají zpravidla obavy z toho, aby nedostali jednoduše nálepku "teplouš". Zkrátka a dobře, mužská bisexualita se velmi špatně vysvětluje.

Bisexualita a kultura

Především v období starověkého Řecka a Říma byla bisexualita brána jako naprosto normální jev. Také v islámském světě nebyla bisexualita ničím výjimečným. Bisexualita nebyla žádným tabu. Proto se můžeme ve spisu z roku 1200 dočíst od Ibna al-Gauzi: "Ten, kdo tvrdí, že nepociťuje náklonnost k oběma pohlavím, je lhář. Aby mluvil pravdu, musel by být zvířetem a ne lidskou bytostí."

Kdo je bisexuální

Skóre je tedy takové, že každý pátý člověk je bisexuál! Z toho polovina to otevřeně přiznává a také podle toho žije. Mnoho bisexuálů je však ženaných nebo vdaných, mají děti nebo žijí v pevných homosexuálních nebo heterosexuálních vztazích.

Hele, oni koukaj, jak když nikdy neviděli červený plavky...
Autor: Foto Blesk - David Malík

Hele, oni koukaj, jak když nikdy neviděli červený plavky...

Bisexuální zájem je u některých však jen dočasný. Jiní naproti tomu neustále hledají partnery obou pohlaví, aby se sexuálně uspokojili.

Někteří bisexuálové se za svou orientaci stydí

Pokud se bisexuál rozhodne svou orientaci potlačit, docílí pouze toho, že vysoká psychická zátěž, stres a napětí. Postižení se necítí dobře, jako by nebyli ve své kůži, ale svou situaci si nedokáží přiznat.

Autor: 

Fakt ti nosí kytky? To je ale roztomilé...

Také otevřenost a upřímnost může znamenat komplikace. Velmi často se partner nezachová tak, jak bisexuál očekává. Partner většinou toto zjištění nechce akceptovat, odmítá ho. A jak jste na tom vy?