"Mým ideálním partnerem by byl dobře situovaný muž ze Západu, zralý a moudrý," píše sedmatřicetiletá Nok v inzerátu na internetové seznamce thaidarling.com. "Musí být v pohodě a finančně zajištěný." Nokino přání je jedním z mnoha, která se kupí na stovkách seznamek pro Thajky.

"Chtěla bych muže, se kterým se dá povídat, který dobře vypadá a kterému by na mě záleželo," říká dvaatřicetiletá úřednice Paw, jejíž vysněný muž vypadá jako Richard Gere ve filmu Pretty Woman. "Na thajských mužích se mi nelíbí, že jsou jako motýli. Vídají se i s jinými ženami a svou dívku nerespektují."

Za posledních několik desetiletí se počet Thajek hledajících muže ze Západu k dlouhodobému vztahu zvýšil. Počet manželství mezi cizinci a Thajkami, která jsou registrována v Bangkoku, stoupá posledních 25 let každý rok o deset procent a v roce 2006 představovaly tyto smíšené sňatky polovinu všech uzavřených manželství, uvedly místní sdělovací prostředky.

Zatímco průměrný věk manželek byl 35 let, věk jejich manželů, rekrutujících se převážně z Německa, Británie či Skandinávie, byl 50 let. Více než 70 procent těchto žen bylo předtím provdáno za Thajce. Studie rovněž zjistila, že průměrný příjem zahraničních manželů byl 60.000 bátů měsíčně (32.000 korun), což je sedminásobek průměrného thajského měsíčního platu.

Vztahy mezi muži ze Západu a asijskými ženami nejsou nijak nové, ale až v poslední době se objevily poradenské služby, které pomáhají překlenout kulturní propast. Internetová stránka simply-thai.com mužům ze Západu radí: "První známkou toho, že věci začínají být vážné, je, když vás pozve do své vesnice." Další užitečné tipy pak radí, jak se na podobnou cestu vybavit - repelent proti moskytům, toaletní papír, balenou vodu - jak rodině zaplatit věno i jak ho usmlouvat na nižší částku.