Nevěra je asi tím nejchoulostivějším tématem v sexuálním životě běžného člověka. Během svého života se s ní podle statistik setká kolem 40 % žen a 60 % mužů, kteří mají stálé partnery. To je velmi vysoké procento.

Byls mi nevěrný, hřímá žena na svého manžela a vztek se mísí s bezmocí a z očí se jí řítí slzy jak z vodopádu.

"Jaká nevěra? Já se s ní jen vyspal a to se nepočítá," snaží se obhájit názor odhalený nevěrník. A aby svým slovům dodal vědeckou váhu (na kterou samozřejmě manželka není zvědavá), dodá: "Biologové dokázali, že muži jsou rozsévači. Máme to v genech a je potřeba se s tím naučit žít."

Co je nevěra? Odpověď není tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát. Pro někoho jí může být až dlouhodobý vztah, jiný za nevěru považuje už pouhou myšlenku, flirt nebo poněkud rozvernější komunikaci po telefonu či internetu.

Zásada číslo jedna tedy zní: Ujasněte si, jací jste a co jste ochotni u partnera tolerovat. Nepočítejte s tím, že se protějšek změní nebo že se vybouřil a teď se na opačné pohlaví ani nepodívá.

Přiznáním si ulevíte, ale partnerovi můžete nenapravitelně ublížit.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Kořeny v dětství?
Proč jsme nevěrní? Psychologové tvrdí, že příčiny mohou být zakořeněné hluboko v dětství, a to například jako důsledek emočních traumat, kdy se nám nedostávalo lásky v rodině.

"Člověk potřebuje pozitivní zpětnou vazbu, že je dobrý, má na to, zvládne to, že je mu dána důvěra, úcta, obdiv. To jsou hodnoty, se kterými, nebo bez nich nás rodiče vysílají do světa," vysvětluje psycholog David Doležal.

A erotický zájem je přímo přecpaný pozitivní zpětnou vazbou. Příčinou ovšem nemusí být nutně rodiče, ale třeba absence pozitivní zpětné vazby v aktuálním partnerství.

Podle psychologů z univerzity v německém Göttingenu, kteří vyzpovídali stovky záletných mužů a žen, je nejčastějším důvodem nespokojenost ve vztahu.

Klasicky bývá zanedbána potřeba ujišťování, že se partnerovi stále líbíme a že si nás váží. Chybějící pochvala a uznání snižuje sebevědomí a vytváří vhodnou půdu pro bokovku.

Zásada číslo dvě proto zní: Chvalte partnera a dávejte mu najevo, jak je krásný, úžasný, vtipný a schopný!

Důležitým základem sex-appealu je zdravé sebevědomí.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Kritické situace
Pokud bychom vzali v potaz všechny situace ponoukající podle psychologů k nevěře, museli bychom říci: Kritické období je po celou dobu naší sexuální aktivity.

Přesto je vypozorováno několik situací, ve kterých je třeba si partnera hlídat! Což neznamená neustále klást otázky: "Kam jdeš, kdy přijdeš a kde jsi byl?". Podle studie Marka Whismana z Univerzity Kolorádo, v níž vyzpovídal 1250 Američanů, prý podobné "stíhací" otázky prokazatelně zdvojnásobují riziko nevěry. Mnohem lepší je partnera si všímat, chválit ho a dávat mu najevo lásku.

Kritické období číslo 1: "Konec zamilovanosti. Mnozí ho nezvládnou a třeba nezvládají celý život," říká psycholog Doležal.

Kritické období číslo 2: Těhotenství. Podle statistik v době, kdy je žena těhotná, vzroste riziko nevěry jejího partnera až pětinásobně! K tomuto výsledku došel již zmiňovaný Mark Whisman.

Kritické období číslo 3: Návrat ženy do práce. Zatímco doma jen sloužila a byla zavřená mezi čtyřmi stěnami, najedou má kolem sebe spoustu mužů, kteří jí lichotí. A sladká slůvka občas pokračují i v posteli...

Zásada číslo tři zní: Nepodceňujte kritická období a snažte se pokušení čelit!

Nevěra vztah zabíjí, ale někdy i oživuje.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Ženy jako muži?
To úplně jiný názor na nevěru má evoluční biolog Robin Baker. Podle něj jsme na ni geneticky nakódováni. Pokud si myslíte, že je to jen výmluva pro muže, není to pravda. Biolog Baker v knize Válka spermií tvrdí, že muži a ženy si nemají co vyčítat. Stejně pudově jako muži, kteří by se nejraději pomilovali se všemi plodnými ženami v okolí, se pudově chovají i ženy.

Zjistil například, že ženy jsou mnohem častěji – podvědomě – nevěrné v době ovulace a v nejplodnější dny mají tendenci se nechránit. V knize dokonce uvádí, že deset procent dětí není potomky svých "otců". A že mnoho dětí vzniklo při válce spermií. Což znamená, že žena se v rozhodujícím období vyspala s více než jedním mužem a nechala spermie, ať se mezi sebou poperou o vajíčko...

Baker zkrátka tvrdí, že na nevěru jsme naprogramováni, aby lidský rod přežil. Proto jsou prý muži i ženy nevěrní, i když často mají velmi hezké vztahy...

Zásada číslo čtyři tedy zní: Když jste odhaleni, zkuste se vymluvit na přírodu, která to tak zařídila.

Jak nevěře předejít

* Nezaměřujte svou pozornost na hysterického nebo nejistého partnera

* Věkový nebo společenský rozdíl může být také impulsem k nevěře

* Snažte se vše řešit hned rozumnou konverzací.

* Mluvte klidně o jiných mužích nebo ženách, bývalých partnerech, kolezích v práci. Rozhodně ale nesrovnávejte a "nemeldujte" neustále o tom, co všechno jste spolu kdysi prožili a jak to bylo krásné!

* Naučte se trávit čas společně, ale zároveň si nechejte prostor k vlastním aktivitám!

* Zapomeňte na slídění v mobilech a mailech. Nedůvěra k nevěře provokuje!

* Nechtějte být ideální ženou! Je hezké, že si dokážete sama se vším poradit a o partnera se navíc dobře postaráte. Pokud nechcete, aby vám začal zahýbat, občas mu vysekněte obdiv se slovy, jak byste bez něj nemohla fungovat.

* Nesnažte se všemu rozumět a nepodceňujete svou ženu. Nevysmívejte se hned jejím názorům, protože ona si časem může najít zpovědníka někde jind