Mezinárodního výzkumu této česko-skotské vědecké dvojice, který byl vytvořen pro Univerzitu Karlovu v Praze, se zúčastnilo přes 2700 českých žen.

Výsledkem takto rozsáhlé studie bylo zjištění, že předehra bývá často přeceňována. Něžnosti, jež samotnému aktu předcházejí a do kterých se nejeden muž musí občas i tak trochu nutit, mají na dosažení orgasmu u ženy minimální vliv!

Délka předehry s orgasmem nesouvisí, naopak ale ve většině případů u sledovaných žen platilo, že čím delší soulož, tím pravděpodobněji dosáhly orgasmu.

Bylo zjištěno, že průměrná soulož trvá Češkám 16,2 minuty. Podle dřívějších průzkumů se uvádělo, že sex trvá pouhých 7 minut (Američankám).

"Mohlo by to být tím, že se v tom odráží fakt, že Evropané více než Američané oceňují soulož a smyslnost," uvádí autoři.

Z výsledků studie vyplynulo, že větší pozornost by se měla věnovat zlepšení kvality samotné soulože, nežli délce předehry. K tomu, aby žena dosáhla orgasmu, potřebuje delší pohlavní styk. Čas, který se věnuje předehře, na to žádný vliv nemá.

Bude-li partner zručný a šikovný, dosáhne maximálně toho, že mu partnerka při ní neusne. Pánové se mohou proto držet přibližného údaje, že milostná předehra trvá v průměru 15,4 minut.

Anketa
Veronika Doležalová (22), Praha
"Předehra je důležitá, jak v kterým věku. Pro mě je důležitá, jak kdy. Když je romantická atmosféra, svíčky a tak, předehra tam prostě musí být. Někdy zas na to vůbec není nálada, a než aby se člověk přemáhal, tak se vypustí. Hodně záleží na situaci a podle toho, jak dlouho se s partnerem taky známe."

Marie Nováková (19), Průhonice
"Podle mě zas až tak moc nezávisí na předehře. Větší pozornost by se měla věnovat délce a kvalitě pohlavního styku spíš než předehře. Taky si myslím, že hodně závisí na situaci. Někdy na ni je čas a někdy zase ne."

Michaela Votrubcová (21), Praha
"Myslím si, že předehra je hodně důležitá. Aby tam bylo takové to vzrušení a napětí. Tak půl hoďky maximálně. Kdyby byla delší, mohlo by pak to vzrušení vyprchat. A konec by byl dřív, než něco vůbec začalo."