Uznávaný endokrinolog Wittert z University of Adelaidese se tak snaží zdůraznit skutečnost, že penis by měl zajímat nejen urology a sexuology, ale především kardiology. Jakékoli změny ve funkčnosti tohoto orgánu jsou totiž úzce spojeny s funkcí srdce a cév a penis tak může být prvním vnějším signálem vážných vnitřních komplikací.

Profesor Wittert z Univeristy of Adelaide tvrdí, že porucha erekce je velmi často varovným signálem vážných zdravotních komplikací vyplývajících z nezdravého životního stylu - mezi ně patří srdeční choroby, diabetes a metabolický syndrom.

"U mužů je penis oknem do jejich srdce," uvedl Wittert na Kongresu australského lékařského výzkumu v Brisbane.

"Krevní cévy v penisu jsou stejné jako ty cévy, které jsou v srdci. Pokud mají muži nějakou poruchu erekce, pak mají pravděpodobně subklinickou chorobu koronárních cév srdce," dodal Wittert.

Podle jeho názoru rozhodně neplatí, že s věkem musejí muži o dobrou erekci přijít. On sám zná spoustu mužů, kteří se zdravě stravují a hodně sportují a mají kvalitní ztopoření i v pokročilém věku. Skutečným problémem je obezita. "Člověk začíná vidět, že s obezitou se objevuje stále více poruch erekce i u mladých mužů, a to je varující signál," dodal Wittert.