Církev Fundamentalistické církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů založili v polovině třicátých let odpadlíci od mormonské církve, jelikož zakázala polygamii. Většina členů sekty pochází ze Spojených států a jejich počet se pohybuje okolo deseti tisíc.

Oba vůdci sektářského společenství byli uvězněni ve městě Bountiful. Winston Blackmore (52) měl 19 žen a James Oler (44) pět. Většina z nich pocházela ze Spojených států a některým bylo v době sňatku pouhých patnáct let. Podle kanaského práva je věková hranice pro sňatek 16 let.

Policie začala tento případ prošetřovat už v roce 2005. Vyslechla výpovědi asi 90 členů církve nejen z provincie, ale i z amerických států Idaho, Utah a Nevada. Obvinění však nepadla, protože je velmi těžké tyto činy dokázat. "Problémem je vždy argument svobody vyznání," řekl Oppal. Záruka náboženské svobody je uzákoněna v kanadské listině práv a svobod od roku 1982.

Vyšetřovatelé v Texasu pohořeli

Vyšetřování Fundamentalistické církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů v texaském Eldoradu je kanadské prokuratuře velmi dobře známo. V dubnu loňského roku policie osvobodila přes 440 dětí. Některé děti byly možná vystaveny násilí a sexuálnímu zneužívání. Soudce později umožnil návrat dětí k rodinám.

Vůdce této církve v Texasu byl loni odsouzen na dvakrát pět let. Dojednal totiž sňatek čtrnástileté dívky s jejím devatenáctiletým bratrancem. Hrozbami ji donutil k pohlavnímu styku. Loni v červenci byl obžalován z dalšího sexuálního násilí. Napsal o tom server Novinky.cz