„Jsem hluboce přesvědčen, že pokud muž přijde o práci, snižuje se jeho pohlavní aktivita,“ říká sexuolog Radim Uzel. „Je zasaženo jeho samčí ego, nedokáže zabezpečit rodinu a snižuje se i jeho zájem o erotické vybití.

Zdálo by se, že muž bez práce je odpočinutý, je celý den doma a může poskytnout partnerce strhující milostný akt. Opak je pravdou,“ tvrdí Uzel.

Místo sexu alkohol
Ukazují to případy ostravských horníků. „I když těžce dřeli v dolech, jejich pohlavní aktivita byla vysoká a hned po pivu ji stavěli vysoko na žebříčku hodnot. Pokud o práci přišli a dívali se nečinně z okna, o sex ztratili naprosto zájem. Přednost dali hospodě a pivu,“ dodává.

Problémy mají i muži, kteří ještě o práci nepřišli. Do hospod je žene nejistota, že práci ztratí, a své obavy a strach utápí v alkoholu.

Přibývá pijáků
Že čeští muži začali své problémy řešit alkoholem, potvrzují i pracovníci záchytek.

„Kromě ´tradičních´ pátečních a sobotníchu už zasahujeme u opilých lidí i během dne. Není výjimkou, že posádka ošetřuje takového pacienta v dopoledních či odpoledních hodinách během pracovního týdne,“ říká mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl.

Záchytky sbírají opilce i ve dne
„Podle mého soudu může být finanční krize jednou z příčin, proč budou lidé pít více a častěji,“ říká mluvčí Humpl. To potvrzuje i mluvčí provozovatele jihlavské záchytky Martin Málek. „Čísla jsou rok od roku vyšší. U zachycených osob stoupá i počet nezaměstnaných. Důvodem jejich stavu určitě je i to, že přišli v poslední době o práci,“ říká Málek.


MUŽI NESOU KRIZI HŮŘ

Podle zahraničních výzkumů zasahuje hospodářská krize víc muže než ženy. Podle studie vědců z Cambridgeské univerzity totiž mají pocit, že když je ohroženo jejich zaměstnání, je ohrožena i jejich role jakožto mužů. „Ano, s tím se setkáváme, muži v současné době více vyhledávají pomoc krizových center,“ potvrzuje pracovnice ústeckého krizového centra Spirála Martina Vojtíšková. I když se muži mohou tvářit ke ztrátě práce lhostejněji, nejistota ohledně zaměstnání v nich vyvolává víc symptomů úzkosti a deprese než u žen.


BYL TO CELKEM SPOKOJENÝ MANŽELSKÝ PÁR

Dvaačtyřicetiletý Karel, který pracoval jako řidič autobusu, často jezdil na služební cesty. Rád se napil, ale vzhledem k tomu, že řídil a často ho kontrolovali, se velmi hlídal. Kvůli zdravotním problémům s páteří ale musel s prací řidiče skončit. Protože uměl jen řídit, o novou práci ne a ne zavadit. Začal se nudit a své splíny a nečinnost začal řešit alkoholem. Pil čím dál tím víc, a když se napil, slovně napadal svou ženu Irenu (38), která na rozdíl od něj práci měla, a navíc slušně vydělávala. Jejich vztah skončil rozvodem poté, když Karel Irenu v opilosti zbil.

V životě milenky čekání zabírá čím dál víc času. Musí se smířit s tím, že čas, který jí zadaný partner věnuje, se většinou počítá na minuty, v lepším případě na hodiny.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

RADY PRO PROPUŠTĚNÉHO:
hledejte intenzivně práci
obnovte kontakty s přáteli a zájmovou činnost (pokud není finančně náročná)
vezměte na sebe víc domácích povinností
nezapomínejte ocenit partnera za finanční podporu
dodržujte pravidelný denní rytmus
dbejte na spánkový režim (nejenže budete aktivnější, ale nebudete "prudit" partnera večerním rušením a dráždit ranním vyspáváním)
začněte se učit něco nového (jděte na rekvalifikační kurz, oprašte jazykové znalosti apod.)
s nažte se nepodléhat špatné náladě (zařaďte do denního programu pohyb, návštěvu přátel...)
pokud máte špatnou náladu, nevybíjejte si ji na partnerovi
vyhněte se čemukoliv návykovému (zapomeňte na alkohol nebo i jen "obyčejné" prášky na uklidnění)

RADY PRO PARTNERA PROPUŠTĚNÉHO:
podporujte partnera ve všech jeho aktivitách (ať už při hledání práce nebo při koníčcích a sportu)
připravte si pevné nervy a vyzbrojte se dobrou náladou
naučte se naslouchat a chápat jeho strach z budoucnosti
mluvte s ním i o svých problémech (malá podpora v domácnosti, tlak, že rodinné finance jsou jen na vás...) /p>
připravte se na ponorkovou nemoc, protože spolu budete trávit daleko více času, než když jste chodili do práce oba dva


ZTRÁTA ZAMĚSTNÁNÍ PROVĚŘÍ KVALITU VZTAHU

Hádky, problémy s partnerem, nebo dokonce rozvod. Krize a propouštění se podepisují i na rodinných vztazích. Zatímco některé rodiny se semknou, pro další je to poslední krok na cestě k rozvodovému soudu.

Většina párů, které spolu žijí mnoho let, má zažité určité stereotypy, které ztráta práce nabourá. „Manželé jsou zvyklí na to, kdy jsou a nejsou doma, kdy jsou a nejsou spolu, co spolu dělají. Jak se rozdělují peníze, za co se utrácejí,“ říká psycholožka Hana Kyrianová.

Partneři dokážou sice zvládat »běžné« odchylky nálady svého partnera. Ztráta práce ale se zažitými způsoby pořádně zamává. Nedostatek peněz přináší konflikty „Jeden z partnerů může zažívat stavy smutku nebo vzteku, ale je otázka, jak to bude zvládat druhý z páru, takové pocity pak mohou zažívat oba,“ popisuje psycholožka.

Konflikty může vyvolat také to, že je najednou v domácnosti méně peněz. „Ten, který práci neztratil, je také v zátěžové situaci. Všechno je na něm, a ještě často musí naopak podporovat partnera,“ vysvětluje Kyrianová.

Strach z výpovědi brání svatbě
Osobní problémy i rozpad vztahů v době krize potvrzují i další odborníci. „Bohužel dlouhodobé statistiky ukazují, že období hospodářských potíží vedou v různých zemích k mírnému zvýšení jevů jako závislost na návykových látkách, umělá přerušení těhotenství, rozvodovost a podobně,“ potvrzuje analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Naopak svateb bývá podle ní uzavíráno o něco méně. „Strach ze ztráty zaměstnání a ztížená možnost splácet dluhy – to všechno jsou věci, které partnerskému soužití zrovna dvakrát neprospívají,“ dodává Šichtařová.

Výpověď může vztah upevnit
Vyhazov ale nemusí vždycky znamenat rozpad manželství. Naopak, může vztah utužit. „Důležité je, aby oba manželé přistupovali k prožívané situaci konstruktivně, hledali nová řešení. Schopnost partnerské spolupráce mezi manželi je to, co rozhoduje, zda náročná životní situace pár sblíží, nebo odcizí,“ říká nymburská psychoterapeutka Radana Štěpánková.