Erotické dovádění před spaním přitom pomáhá usnout i lidem v pokročilém věku, jimž navíc prospívá jako fyzická aktivita.

Ale aby té romantiky nebylo příliš, pokud mají partneři odlišné návyky a jeden z nich třeba i chrápe, je dobré po souloži opustit společnou postel a dopřát si klidný a nerušený spánek v oddělené ložnici.

Podle britských lékařů zabývajících se spánkovými problémy od začátku recese výrazně přibylo lidí, kteří kvůli starostem nemohou usnout. Přitom nekvalitní spánek je obrovským rizikem pro zdraví člověka a často stojí za celou škálou chorob a poruch. A mnoho lidí ani nevyhledává pomoc, dokud se účinky nekvalitního spánku neprojeví jedním z vážných onemocnění.

„Spánek je základním faktorem naší tělesné a duševní pohody, ovlivňuje nás v mnoha ohledech včetně míry energie, koncentrace a nálady. Doporučuji lidem, aby podnikali veškeré kroky a učinili ze spánku svou životní prioritu a řešili aktivně problémy, které obvykle narušují jejich spánek,“ zdůraznila lékařka Patricia Mcnairová, jež se zapojila do výzkumu zahrnujícího 400 odborníků z celé Británie. Ti měli společně nalézt nejlepší lék na kvalitní spánek. Jako nejideálnější recept vyšel kvalitní sex s partnerem, přičemž nejčastěji ho vyzdvihovali lékaři starší 55 let.