Psychologové z Británie teď zjistili, že stranou vzdělávání má taková škola vliv také na psychosociální vývoj dívek. Ty totiž, pokud navštěvují přísně dívčí školu, v dospělosti tíhnou spíše k mužům s jemnější až femininní tváří. I když ne tak výrazně, platí to i u chlapců. Větší šanci u studentů chlapeckých škol mají ženy s vyšší hladinou testosteronu a mužnější tváří.

Psycholožka Tamsin Saxtonová z University of Liverpool ve své studii dále uvádí, že efekt je ještě silnější, pokud mají děti také sourozence stejného pohlaví. A když mají naopak chlapci sestry a dívky bratry, vliv jednopohlavního kolektivu ve škole na výběr partnera slábne.

„Tento výzkum dokazuje, že ´vizuální dieta´ může ovlivnit vnímání atraktivity u člověka,“ komentovala objevy sama Saxtonová.

Silnější než u chlapců byl ale vliv jednopohlavního kolektivu na preference dívek. „To může být dáno tím, že ženskost je tak silným faktorem v atraktivitě ženského obličeje, nebo tím, že i chlapci v jednopohlavních kolektivech vidí kolem sebe dost ženských obličejů například u učitelek,“ vysvětluje doktorka Saxtonová.