A nebyl daleko od pravdy. Kvůli krizi se počet klientů veřejných domů i částky, které za služby prostitutek platí, rapidně snížily.

„Tržby se za posledního půl roku propadly zhruba o polovinu. Chlapů sice stále chodí relativně dost, ale často se jen podívají nebo se spokojí s minimem či vezmou za vděk tím, co je na ulici, třeba narkomankou,“ cituje server Novinky.cz pražskou prostitutku, která si říká Martina.

Takzvaní pasáci, či bordelmamá, kteří se o dívky ´starají´, si nestěžují. Jednak vědí, že je dobré se kvůli kšeftu tvářit optimisticky, jednak své peníze dostanou – od dívek inkasují pevný paušál.

„Každá z nás za jednu směnu, která trvá od dvanácti dopoledne do šesti hodin ráno, podniku zaplatí za pronájem pokojíku zhruba čtyři tisíce korun, ať jsou kunčafti, nebo ne. Zatímco před rokem si některé holky vydělaly i sto tisíc korun měsíčně čistého a kupovaly si drahá auta, kožichy a jen luxusní zboží, tak dnes si při některých směnách sotva vydělají na ten nájem a domů jdou ve výsledku téměř s prázdnou,“ svěřila se Martina serveru Novinky.cz.

Přesto se dívky svého ´nejstaršího řemesla´ většinou vzdát nechtějí. Některé mají dluhy, jiné podporují rodinu, nebo jedou v drogách a peníze potřebují. Chybí jim partner i dostatečné vzdělání. Na to, aby šly pracovat do nekvalifikovaných dělnických profesí je podle nich času dost.

„Můžu taky odejít do zahraničí, ale to bych se musela naučit jazyk, umím jen trochu rusky,“ doufá jiná z dívek, která si nepřála být jmenovaná. Pracuje v jednom z pražských podniků, který se zatím drží. Je však jen otázkou času, kdy ho postihne krach stejně jako vyhlášený klub u Veletržního paláce v Praze, který musel skončit po 16 letech činnosti.