V Česku onemocní rakovinou prostaty více než pět tisíc mužů ročně. Toto karcinogenní onemocnění ohrožuje v Česku až 30 procent mužů ve věku nad padesát let. Většina z nich ale o tom ani neví a pravidelným preventivním prohlídkám u urologa se vehementně brání.

Faktory, které k onemocnění vedou, se dají určitým způsobem ovlivňovat. Chce to, aby muž chodil na urologii preventivně, tak jako chodí například ženy ke gynekologovi. Ranná stádia onemocnění prostaty se léčí lépe než pokročilá fáze nemoci.

"Když se onemocnění odhalí včas, je to o něčem úplně jiném, než když je ten proces pokročilý. Velmi často se bohužel zjistí, že jsou již metastáze v kostech. Tato situace již výrazným způsobem změní nejen výhledy, ale i léčebné možnosti," upozorňuje na prevenci Alexandra Aschermannová, členka výboru České onkologické společnosti.

Třikrát víc nádorů

„Nádorů prostaty přibývá, za 15 let se výskyt ztrojnásobil. Úmrtnost klesá jen velmi pomalu.“ řekl předseda Ligy proti rakovině profesor Zdeněk Dienstbier. Všichni muži nad 50 let by měli alespoň jednou ročně navštívit svého praktického lékaře a nechat si prostatu prohlédnout. Praktický lékař nebo urolog by měl pohmatem skrze konečník prostatu zkontrolovat a otestovat krev na prostatický antigen – zvýšená hodnota může být varovným signálem. Pokud vám lékař vyšetření nenabídne, měli byste ho o to sami požádat.

Prevencí je sex

To by mohlo muže potěšit: Bylo vědecky dokázáno, že více sexuálně aktivní muži, jsou ohroženi rakovinou prostaty méně než ti neaktivní. I masturbace je dobrou prevencí. Stejně jako u ostatních typů rakoviny, platí nekouřit, nepít alkohol a vyhýbat se tučným jídlům.



Rizikové faktory

■ věk 50 a více let

■ genetické faktory – dědičnost (častěji spíše příbuznost – je totiž větší pravděpodobnost, že nemoc budou mít spíše bratři než otec a syn)

■ rasa (dvakrát více mají nádory černoši)

■ kouření

■ jídelníček s vysokým obsahem tuků

■ nadměrná konzumace alkoholu

 

Příznaky

■ časté močení (chození na záchod v kratších intervalech a také v noci )

■ zadržování moči (vymočení je obtížné)

■ slabý proud močení a dlouhé odkapávání na konci

■ unikání moči (kapkovité)

■ nechutenství

■ hubnutí ■ celková slabost, únava

■ problémy s erekcí

■ krev v moči, v ejakulátu, bolest zad, kyčlí a nohou (znak toho, že se už nádor rozšířil)

 

Léčba

■ ozařování – paprsky o vysoké radiační energii jsou zaměřeny na cíl – nádor. Nádorové buňky mají oproti normálním menší schopnost se po poranění ozářením regenerovat a jsou tak zničeny.

■ odstranění lymfatických žláz

■ prostatektomie – operace, při níž se odstraní celá žláza prostaty a přilehlé žlázy

■ hormonální terapie – mužský hormon testosteron podporuje rakovinný růst. Je-li hormon z těla odstraněn, rakovina přestane růst.

■ chemoterapie – při rakovině prostaty není hlavní metodou, volí se až tehdy, když ostatní metody nezabraly