Na dlouhověkost mají recept hlavně Japonci. Stoletých babiček a dědečků tu žije přes 40 tisíc. Také u nás stoupá počet lidí, kteří oslaví magické 100. narozeniny, letos jubileum čeká více než 400 Čechů. Jak to dokázat a prodloužit si život?

● Užívejte si alespoň dvakrát do týdne sex. Ten je prevencí proti infarktu myokardu a mrtvici. A to není všechno – postelové radovánky posilují imunitu a podle vědců dokonce prodlužují život průměrně o sedm let. ● Pivo – tip na dlouhověkost. Lidé, kteří pijí denně jedno až dvě piva, se dožívají vyššího věku. Mohou za to látky, které prospívají srdci a celému krevnímu oběhu.

● Nezanedbávejte zubaře. Neléčené zuby v sobě nesou například rizika srdečních chorob. Ti, kdo netrpí paradentózou a zubními kazy, žijí prý o sedm let déle než ti, kteří byli líní chodit k zubaři.

● Občasná domácí Itálie nezaškodí, naopak prospěje vašemu zdraví. Dvojice, které v sobě dusí naštvání a zlost, prý umírají dříve. Tvrdí to alespoň michiganská studie 200 manželských párů.

● Nerozvádějte se. Rozvedení lidé umírají podle výzkumu o devět let dříve než manželé. Asi za to může stres z rozvodu a možná také problémy s fi nancemi.

● Delšího věku se dožívají lidé, kteří mají partnera, rodinu a přáte-e, zkrátka nejsou osamělí. Podle výzkumů je zdaleka nejlepší partnerský vztah. V

dovci a vdovy se v Británii podle výzkumu dožívají podstatně nižšího věku než lidé, kteří žijí s partnery. Nejnovější statistické studie uvádějí, že u mužů průměrný rozdíl činí až sedm let, u žen dva roky.

● V každém věku si udržujte dobrou kondici. Sportem si prodloužíte život o pár let. Občas vyrazte na procházku, na kolo, nebo třeba do bazénu.

● Nepřejídejte se, do tradiční kuchyně české kotliny zařaďte prvky kuchyně středomořské – zeleninu, olivový olej, mořské ryby.

● Pokuste se udržovat si váhu co nejblíže té ideální. I nad váha může přispět k vážnější nemoci a ošidit vás o pár prožitých let.

● Dodržujte pravidelný pitný režim po celý rok, nejen v letních vedrech. Denně byste měli vypít 2–2,5 litru tekutin.

 

Sedm mýtů o zdraví

Nevěřte hned všemu, co slyšíte. Mezi lidmi koluje spousta fám. Připravili jsme pro vás sedm nejrozšířenějších omylů.

Mrtvice postihuje jen starší lidi

Cévní mozková příhoda není jenom nemocí důchodců, na celém světě, ale i u nás, stoupá počet případů, kdy postihla třicátníky a čtyřicátníky.

● Mrtvice se pozná podle silné bolesti hlavy

Někdy opravdu může být náhlá bolest hlavy příznakem mrtvice, ale stejně tak jsou případy, kdy proběhne bez výraznější bolesti. Varováním, že něco není v pořádku, může být náhlá necitlivost v obličeji, změna hybnosti rukou nebo nohou. Postižení jsou často zmatení, špatně mluví, špatně se pohybují.

● Infarkt ohrožuje hlavně muže

Na srdečně cévní nemoci umírají ženy častěji než pánové. Ale do příchodu menopauzy jsou chráněny hormony, díky nimž mají oproti mužům asi desetiletý odklad.

● Infarkt měl tatínek, takže mě nemine

Rodinná dispozice je sice důležitá, ale je spousta faktorů, které mají zásadnější vliv a jsou jen na každém z nás. Můžeme ovlivnit kouření, obezitu, stres, hladinu cholesterolu v krvi a hlavně nezdravý životní styl. Genetické předpoklady nás rovnou neodsuzují k infarktu.

● Rakovinou prsu mohou onemocnět jen ženy

I v mužských prsních žlázách může začít bujet zhoubný nádor. Pravděpodobnost je ale mnohem menší než u žen. Na pány připadá jedno procento tohoto typu nádoru.

● K rakovině prsu přispívá nošení podprsenek s kosticemi

Na rakovinu nemá vliv, jestli ženy nosí pevnější podprsenky denně, nebo vůbec. Ani to, zda dávají přednost těsnějšímu oblečení. Žádná studie nikdy tento rozšířený mýtus nepotvrdila.

● Nádor tlustého střeva je nemocí mužů

Tak to je omyl. Přestože ženy mají na první pohled tendenci stravovat se zdravěji a jíst více ovoce a zeleniny, rakovina tlustého střeva hrozí všem stejně. Ani ženy si nemohou dovolit zanedbat preventivní prohlídky.